Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση από Moody΄s

Υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ η Moody's, προκαλώντας νέους τριγμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων αναφορικά με το ύψος του χρέους των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση από Moody΄s
Υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ η Moody's αργά χθες το βράδυ, προκαλώντας νέους τριγμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων αναφορικά με το ύψος του χρέους των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, που από το 1917 αξιολογούνται με "Aaa", τέθηκαν υπό αναθεώρηση λόγω των ανησυχιών ότι το "ταβάνι" στο χρέος (που διαμορφώνεται σήμερα στα 14,3 τρισ. δολάρια) δεν θα αυξηθεί εγκαίρως προκειμένου να αποτρέψει τη στάση πληρωμής τόκων επί των ομολόγων, αν και ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Moody's.

Η αξιολόγηση της χώρας ενδεχομένως να μειωθεί σε "Aa" και δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει αναβάθμιση ακόμα και αν αποτραπεί η χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης των ηγετών του Κογκρέσου στο Camp David  αυτό το σαββατοκύριακο, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για αύξηση του ορίου χρέους, μετά το χθεσινό "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων για μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να διέκοψε απότομα τη χθεσινή συνάντηση δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων και να δήλωσε, απευθυνόμενος στους ρεπουμπλικάνους: "Αρκετά, ως εδώ! Έφτασα στα όριά μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω".

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους, υπάρχει ενδεχόμενο αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και σε νέα οικονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χρέος των ΗΠΑ έχει φτάσει σε τέτοιο ύψος που δεν αποκλείεται ακόμη και στάση πληρωμών, καθώς η δυνατότητα πληρωμής του αμερικανικού δημοσίου φτάνει μέχρι τις 2 Αυγούστου. Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα, πιέζοντας για λύση στο θέμα του ύψους του χρέους, δήλωσε πως "δεν θα μπορεί να εγγυηθεί" ότι οι Αμερικανοί θα πάρουν τις συντάξεις τους στις 3 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v