Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Ξανά στο παιχνίδι η κινεζική ανάπτυξη

Τα στοιχεία του κινεζικού ΑΕΠ ξαναβάζουν στο παιχνίδι την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και προκαλούν την άνοδο των νομισμάτων που συνδέονται με το ρίσκο. Πτώση για τα επενδυτικά καταφύγια.

FXCM: Ξανά στο παιχνίδι η κινεζική ανάπτυξη
Στην Κίνα μετατοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης το κέντρο βάρους των αγορών, παρατηρούν αναλυτές της FXCM, με την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ (καλύτερα των εκτιμήσεων) να βάζουν πάλι στο «παιχνίδι» την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας προκαλώντας την ανοδική αντίδραση των νομισμάτων που συνδέονται με το ρίσκο και των ευαίσθητων στις διακυμάνσεις commodity currencies.

Αντίθετα, υπό πίεση βρίσκονται τα επενδυτικά καταφύγια, γιεν, ελβετικό φράγκο και το δολάριο.

Ωστόσο, στην πορεία της ημέρας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποψινή ομιλία Bernanke στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου και στην παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης για τη νομισματική πολιτική.

Η ομιλία Bernanke αποκτά πρόσθετη σημασία μετά την ανακοίνωση χθες των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed, όπου υπήρξαν φωνές για ενδεχόμενο νέο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης και την αμερικανική ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,9% το πρώτο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ζήτημα αύξησης του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους μετά και τις χθεσινές ύστατες εκκλήσεις του προέδρου Obama. Όπως και να έχει, οι δηλώσεις Bernanke θα επηρεάσουν την πορεία του δολαρίου με την όποια ισχυρή ένδειξη για νέα μέτρα να ασκεί πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα και αντίστροφα.
Ο δείκτης του δολαρίου που μετρά την απόδοσή του έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων υποχωρεί στις 75,589 μονάδες από τις 76,028 χθες.

Το ευρώ ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους έναντι του αμερικανικού νομίσματος και σε αυτό συμβάλλει, μεταξύ άλλων, η συρρίκνωση στα spread της περιφέρειας (με εξαίρεση τα ιρλανδικά λόγω της υποβάθμισης από τη Moody’s) και η κάλυψη θέσεων short. Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ υποχώρησε χθες σε χαμηλό 4μήνου έναντι του δολαρίου στα 1,3838 δολάρια.

Στην Ευρωζώνη, χειρότερη των εκτιμήσεων ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο σημειώνοντας άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και 4% σε ετήσια έναντι εκτιμήσεων για βελτίωση της τάξης του 0,4% και 4,8% αντίστοιχα. Στην τριμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Δεν αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα. Λόγω διαφορετικών αναγκών δημοσιονομικής προσαρμογής για κάθε χώρα, ενδεχομένως η ανάπτυξη να είναι άνιση στη Ζώνη του Ευρώ».

Στη Βρετανία οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας εκτινάχθηκαν σε υψηλό 2ετίας με τη στερλίνα να υποχωρεί στα 1,5925 δολάρια στον απόηχο της ανακοίνωσης. Η τεχνική εικόνα του νομίσματος παραμένει αρνητική καθώς διαπραγματεύεται κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του 1,6048. Προσωρινή ήταν η ενίσχυση του ευρώ στις 88,45 πένες.

Το κοινό νόμισμα ανέκαμψε έναντι του ελβετικού φράγκου στο 1,1690, πάνω από το ιστορικό χαμηλό της Τρίτης του 1,1555. Το ευρώ ενισχύεται στα 111,62 γιεν.

Αναφορικά με την ισοτιμία δολαρίου-γιεν traders περιμένουν να διατηρηθεί κάτω του 80,00, σημαντικό σημείο αντίστασης ενόψει της ομιλίας Bernanke. Το δολάριο βρέθηκε να ενισχύεται στα 79,27 γιεν.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v