Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου H. Van Rompuy συγκάλεσε για τη Δευτέρα έκτακτη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ με θέμα το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.

Εκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου H. Van Rompuy συγκάλεσε για το πρωί της Δευτέρας έκτακτη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ με θέμα το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και τις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούν οι αγορές προς την Ιταλία.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν εκτός του H. Van Rompuy ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Z. Trichet, o πρόεδρος της Κομισιόν, Z. Barroso, αλλά και ο Ol. Rehn.

Για αύριο Δευτέρα έχει προγραμματισθεί επίσης η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των κρατών της Ζώνης του ευρώ (Eurogroup). Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης, αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με τους οίκους αξιολόγησης.

Την Παρασκευή το ΔΣ του ΔΝΤ αποφάσισε την εκταμίευση προς την Ελλάδα του ποσού που αναλογεί από την 5η δόση της τρόικας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Moody΄s υποβάθμισε σε "Junk" την Πορτογαλία υπογραμμίζοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Η κίνηση της Moody΄s δημιούργησε πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές προκαλώντας παραλληλα την έντονη αντίδραση των αξιωματούχων της ΕΕ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v