Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκια από ΔΝΤ, Moody's και S&P για τις ΗΠΑ

Για υποβάθμιση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και "ισχυρό σοκ" τόσο για τις ΗΠΑ όσο και το διεθνές σύστημα προειδοποιούν ΔΝΤ, Moody's και S&P, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου.

Καμπανάκια από ΔΝΤ, Moodys και S&P για τις ΗΠΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς το πολιτικό αδιέξοδο της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου χρέους των ΗΠΑ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του, προειδοποιεί για «ισχυρό σοκ» για τις διεθνείς αγορές καλώντας τις ΗΠΑ να κινηθούν ταχύτατα για την εξεύρεση λύσης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι «αρνητικές δημοσιονομικές εξελίξεις» είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία. «Θα μπορούσαν να πάρουν την μορφή μίας ξαφνικής αύξησης επιτοκίων και/ή μιας υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης εάν δεν υπάρξει συμφωνία για δημοσιονομική προσαρμογή για αύξηση του ορίου δανεισμού αρκετά σύντομα» αναφέρει το ΔΝΤ και συμπληρώνει: «Αυτοί οι κίνδυνοι θα έχουν επίσης σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις, δεδομένου του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές».

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού από το –ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενο – Κογκρέσο, τότε από τις 2 Αυγούστου η Ουάσιγκτον δεν θα έχει πλέον τα απαραίτητα μετρητά για την καταβολή των υποχρεώσεών της. Ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν ως προς το εάν θα πρέπει να αυξηθεί το όριο δανεισμού – που ανέρχεται στα 14,3 τρισ. δολ. – ή να μειωθούν οι δαπάνες. Στις 4 Αυγούστου οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν 30 δισ. δολάρια για λήξεις ομολόγων.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το Διεθνές νομισματικό Ταμείο, η Moody’s δήλωσε πως σε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, τότε η πιστοληπτική αξιολόγηση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη θα υποβαθμιστεί σε "ΑΑ" από "ΑΑΑ". Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε μάλιστα πως αντίστοιχες κινήσεις θα υλοποιηθούν και για οργανισμούς που σχετίζονται με το αμερικανικό Δημόσιο, όπως τους Fannie Mae και Freddie Mac, αλλά και τους τίτλους αμερικανικών πολιτειών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Standard & Poor's προειδοποίησε για υποβάθμιση των ΗΠΑ στην στην κατηγορία της “επιλεκτικής χρεοκοπίας” (selective deafault), εάν δεν αποπληρώσουν δανειακή πληρωμή στις 4 Αυγούστου. Ο γενικός διευθυντής της Standard & Poor’s, John Chambers ανέφερε ακόμα ότι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν στις 4 Αυγούστου θα αξιολογηθούν με “D”, εάν η κυβέρνηση δεν τα αποπληρώσει.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα υποβαθμισθούν και τα υπόλοιπα ομόλογα, αλλά όχι τόσο απότομα.

"Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ χάσει κάποια πληρωμή, θα πάει στο “D”. Αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τις 4 Αυγούστου, όταν λήγουν τα ομόλογα, επειδή δεν υπάρχει περίοδος χάρητος" δήλωσε ο κ Chambers.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v