Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Εύθραυστη η άνοδος του ευρώ

Η άνοδος του ευρώ, στο πλαίσιο προεξόφλησης της ελληνικής θετικής ψήφου στο μεσοπρόθεσμο, είναι εύθραυστη, τονίζει ο Joel Kruger, αναλυτής της FXCM.

FXCM: Εύθραυστη η άνοδος του ευρώ
Η άνοδος του ευρώ, στο πλαίσιο προεξόφλησης της ελληνικής θετικής ψήφου στο μεσοπρόθεσμο, είναι εύθραυστη, τονίζει ο Joel Kruger, αναλυτής της FXCM.

Όπως αναφέρει ο επενδυτής, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.  

• Αύξηση της διάθεσης για ρίσκο ενόψει της ψηφοφορίας του Μεσοπρόθεσμου

• Πιέσεις αμερικανών αξιωματούχων για αύξηση του ανώτατου ορίου στο αμερικανικό χρέος

• Ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις στο ευρώ πάνω από την περιοχή του 1,4500

• USD/JPY: Πάνω από τα 81,00 γιεν το ημερήσιο κλείσιμο της ισοτιμίας

• USD/CHF: Σε διαδικασία διαμόρφωσης βάσης η ισοτιμία

Επέστρεψε η διάθεση για ρίσκο τις προηγούμενες ημέρες με τις μετοχές, το συνάλλαγμα και τα εμπορεύματα να ενισχύονται εν μέσω διάχυτης αισιοδοξίας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τα γερμανικά και γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα έβαλαν νερό στο κρασί τους, βλέποντας με θετικό μάτι την ιδέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ελπίζοντας στην αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, αυτού της χρεοκοπίας.

Την ίδια στιγμή, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν «μαλακώσει» τη στάση τους υπέρ της ψήφισης των νέων μέτρων. Ακόμα κι αν εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επίκειται αύριο Πέμπτη η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος και θεωρητικά αποτελεί μεγαλύτερο εμπόδιο. Επιπλέον, η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της Ευρωζώνης παραμένει, κάτι που θα «φρενάρει» και πάλι τη διάθεση για ρίσκο στο άμεσο μέλλον.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο διοικητής της Fed Dallas, Fisher, επανέλαβε τη θέση του ότι όταν βελτιωθεί η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα εξετάσει την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, αν και η στιγμή αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την πρόσφατη απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού για μια «παρατεταμένη χρονικά περίοδο». Ο Fisher επέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για την στάση του στο ζήτημα του δημοσιονομικού χρέους, τονίζοντας ότι επείγει να επιλυθεί. Αντίστοιχη προειδοποίηση για το χρέος απηύθυνε στο αμερικανικό Κογκρέσο και ο Mark Zandi, οικονομολόγος της Moody’s και πρώην σύμβουλος του McCain, κάνοντας λόγο για πιθανή ύφεση αν η κυβέρνηση δεν επιτύχει τους στόχους.

Επισήμανε μάλιστα ότι το ανώτατο όριο του χρέους θα πρέπει να αυξηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο αμερικανός πρόεδρος Obama συγκαλεί τους επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία με αντικείμενο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό έλλειμμα.

Η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αγορών, ενώ πιθανά αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία αναμένεται να επιβαρύνουν τη διάθεση για ρίσκο.

Στο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας ανακοινώνονται οι αιτήσεις για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και η καταναλωτική πίστη στη Βρετανία.

Στην Ευρωζώνη ανακοινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη και αργότερα ο βασικός δείκτης KOF Ελβετίας. Έπειτα, και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην Ελλάδα.

Τα futures των δεικτών της Wall Street και το πετρέλαιο έχουν διαγράψει μέρος των αρχικών κερδών τους, ενώ ο χρυσός διατηρείται σταθερά σε ανοδική τροχιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v