Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στα 3,7 τρισ. δολ. το κόστος του πολέμου

Το κόστος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3,7 τρισ. δολ.. Σε αυτό το αστρονομικό νούμερο καταλήγει έρευνα που επισημαίνει πως υπάρχουν μακροπρόθεσμες δαπάνες που συχνά παραβλέπονται

ΗΠΑ: Στα 3,7 τρισ. δολ. το κόστος του πολέμου
Ο πρόεδρος Barack Obama ανέφερε ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, το δυσθεώρητο κόστος του πολέμου, που αγγίξει το 1 τρισ. δολ. Ακόμη και αυτό το νούμερο όμως, φαίνεται πως υποεκτιμά το πραγματικό κόστος του πολέμου.

Σύμφωνα με την έρευνα «Το κόστος του πολέμου» του Watson Institution for International Studies του Brown University, το κόστος θα αγγίξει τουλάχιστον τα 3,7 τρισ. δολ. ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 4,4 τρισ. δολ.

Κατά τα δέκα τελευταία χρόνια που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στάλθηκαν στο Αφγανιστάν για να καταπολεμήσουν την al Qaeda, στο Ιράκ αλλά και το Πακιστάν, το κόστος υπολογίζεται ότι έχει ήδη αγγίξει τα 2,3 με 2,7 τρισ. δολ. Περίπου 258.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον πόλεμο. Στον τραγικό απολογισμό περιλαμβάνονται και 125.000 άμαχοι Ιρακινοί.

Η έρευνα, όμως, επισημαίνει ότι το κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς υπάρχουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που συχνά παραβλέπονται, όπως οι υποχρεώσεις προς τους τραυματίες βετεράνους πολέμου, αλλά και οι προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες για την περίοδο 2012 – 2020. Οι εκτιμήσεις παράλληλα, δεν περιλαμβάνουν επιπλέον πληρωμές τόκων που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1 τρισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v