Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Ώθηση στο ευρώ λόγω Lagarde, Trichet

Η στήριξη της υποψηφιότητας Lagarde για το ΔΝΤ από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner και οι δηλώσεις του Trichet περί «ισχυρής επαγρύπνησης της ΕΚΤ», έδωσαν ώθηση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμά η FXCM.

FXCM: Ώθηση στο ευρώ λόγω Lagarde, Trichet
Η στήριξη της υποψηφιότητας Lagarde για το ΔΝΤ από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner και οι δηλώσεις του Trichet περί «ισχυρής επαγρύπνησης της ΕΚΤ», έδωσαν ώθηση την Τρίτη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμά η FXCM.

Αναλυτικά, η FXCM υποστηρίζει ότι ήταν καθοριστική στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου η στήριξη της υποψηφιότητας Lagarde για το «τιμόνι» του ΔΝΤ από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, με το κοινό νόμισμα να ξεπερνά τα 1,4315 δολάρια.

Η είδηση αντέστρεψε το κλίμα στις αγορές με την διάθεση για ρίσκο να ξανακάνει την εμφάνισή της.

Η ισοτιμία βρέθηκε νωρίτερα σε περιβάλλον μεταβλητότητας εν μέσω καταιγισμού ειδήσεων όσον αφορά στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ενώ η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει της αυριανής ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, η δήλωση περί «ισχυρής επαγρύπνησης» της ΕΚΤ έδωσε σήμα στην αγορά για νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, δίνοντας ώθηση στο κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον δείκτη overnight index swaps της Credit Suisse, το 90% της αγοράς αναμένει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, με το κόστος δανεισμού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πολλά περιθώρια από το να καθυστερήσει την έξοδο από τα μέτρα στήριξης.

Νωρίτερα ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα με την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας να είναι μονόδρομος στην προσπάθεια της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Με τις δηλώσεις του διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν τους ευρωπαίους να επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα.

Της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων υπεραμύνθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King υπό το επιχείρημα των ορατών κινδύνων για την πορεία της βρετανικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, το οποίο σημείωσε άνοδο 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε ταύτιση με την αρχική μέτρηση. Η στερλίνα περιόρισε τις απώλειες έναντι του δολαρίου στο 1,5963.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι μια ανάκαμψη στην ισοτιμία GBP/USD θα έχει μικρή διάρκεια όσο η BoE διακρίνει περιθώρια επέκτασης της διάρκειας του προγράμματος στήριξης και το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Πράγματι το δολάριο δεν κατάφερε να διατηρήσει τα χθεσινοβραδινά κέρδη του, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες πιέσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Wall Street. Η διάθεση για ρίσκο επιστρέφει στο προσκήνιο, μειώνοντας την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος. Μια βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενδεχομένως να τροφοδοτήσει εκ νέου τη ζήτηση για τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων.

Ωστόσο, όσο πλησιάζει η εκπνοή του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας στο τέλος του μήνα, ενδεχομένως να περιοριστεί και πάλι η διάθεση για ρίσκο το δεύτερο εξάμηνο του έτους προς όφελος του δολαρίου, το οποίο θα επωφεληθεί από τη ροή κεφαλαίων σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v