Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για Μ. Καντάφι

Ένταλμα σύλληψης για τον Μουαμάρ Καντάφι, τον γιό του Σάιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, εξέδωσε τη Δευτέρα η Χάγη. Στους αντάρτες η πρωτοβουλία των κινήσεων.

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για Μ. Καντάφι
To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης για τον Μουαμάρ Καντάφι, τον γιό του Σάιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης και κουμπάρο του Καντάφι, Αμπντάλα αλ Σενούσι, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Τα εντάλματα κατονομάζουν τον Καντάφι ως υπεύθυνο για την τέλεση δυο κατηγοριών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας : Δολοφονία υπό το Άρθρο 7 (1) (a) του καταστατικού της Ρώμης και την τέλεση εγκλημάτων κατά της ανρθωπότητας υπό το Άρθρο 7 (1) (h) του καταστατικού της Ρώμης.

Η απόφαση εκδόθηκε από τρεις δικαστές και βασίστηκε στην εκτενή έκθεση του εισαγγελέα Λουίς Μορένο-Οκάμπο που παραδόθηκε στα μέσα Μαϊου.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά το δικαστήριο έχει ζητήσει ήδη από τις αρχές της Λιβύης να συλλάβουν τους τρεις κατηγορούμενους, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης, που κατοχυρώνει την δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Ωστόσο, εάν ο Καντάφι ταξιδέψει σε οποιοδήποτε από τα 116 κράτη που είναι μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης και της Τυνησίας, οι κυβερνήσεις τους οφείλουν με βάση το καταστατικό της Ρώμης να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν στο Δικαστήριο.

Στους αντάρτες η πρωτοβουλία των κινήσεων

Οι Λίβυοι αντάρτες, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των δυνάμεων του Καντάφι, δήλωσε την Δευτέρα αξιωματούχος του ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

"Παρόλο που δεν έχουμε μια λεπτομερή ανάλυση της στρατιωτικής κατάστασης στο έδαφος, είναι ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων, έχει περάσει στο στρατόπεδο των ανταρτών, με την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ" δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Lynn Pascoe.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε δημόσια ότι η έκβαση του πολέμου ύστερα από τρεις μήνες αδιάκοπων συγκρούσεων, μπορεί να διαμορφώνεται υπέρ των ανταρτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters οι δηλώσεις του Pascoe απηχούν τις τελευταίες εντυπώσεις των δημοσιογράφων που καλύπτουν τον πόλεμο, οι οποίοι παρατηρούν ότι οι συγκρούσεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε την Δευτέρα ότι οι Λίβυοι αντάρτες στα Δυτικά Όρη, πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή έφοδο 30 χιλιομέτρων μέχρι την πόλη Bir al-Ghanam, όπου την ώρα αυτή συγκρούονται με στρατιώτες του Καντάφι, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v