Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαζάρια για Ελλάδα - Τι συμφώνησαν οι Γάλλοι

Συμφωνία Γαλλίας σε μετακύληση του 70% των ελληνικών ομολόγων με 30ετή. Καλή βάση διαπραγμάτευσης, τονίζουν οι γερμανικές τράπεζες. Κρίσιμη συνάντηση τραπεζιτών στη Ρώμη με Dallara και Κομισιόν.

Ευρωπαζάρια για Ελλάδα - Τι συμφώνησαν οι Γάλλοι

Σε εξέλιξη οι διεργασίες των κυβερνήσεων με τις τράπεζες της ευρωζώνης με αντικείμενο την εθελοντική αποδοχή μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της ευρωζώνης, με θέμα τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους, πραγματοποιούν στη Ρώμη σήμερα διεθνείς τραπεζίτες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πηγή από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, Charles Dallara, πραγματοποιεί συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρο της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της ευρωζώνης, κ. Vittorio Grilli προκειμένου να συζητήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαιώνει στο πρακτορείο Reuters, πως στην συνάντηση συμμετέχουν και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι μόνο.

"Υπάρχει μία συνάντηση στην Ρώμη...(στην οποία) υπάρχει παρουσία όλων των αρχών της ευρωζώνης και της Κομισιόν" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες, οι διεθνείς τραπεζίτες συναντήθηκαν πρώτα στα γραφεία της Intesa Sanpaolo και στη συνέχεια μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών. Δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε πως είδε εκπροσώπους ξένων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Barclays, στη συνάντηση.


Συμφωνία γαλλικών τραπεζών για το roll over

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και οι γαλλικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε πρόταση προκειμένου το rollover του ελληνικού χρέους να καταστεί πιο «ελκυστικό» για τους πιστωτές, μέσω ενός συνδυασμού πιο μακροχρόνιων λήξεων και μικρότερου ρίσκου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro.

Οπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Christine Lagarde δήλωσε πως η γαλλική κυβέρνηση έχει στην διάθεσή της προσχέδιο συμφωνίας με τις γαλλικές τράπεζες για το rollover του ελληνικού χρέους.

Την συμφωνία με τις γαλλικές τράπεζες για το ελληνικό χρέος επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Nicolas Sarkozy, όπως μεταδίδει το Reuters.  Ερωτηθείς για το εάν η συμφωνία ως προς το ελληνικό πακέτο αφορά το rollover ελληνικών ομολόγων σε 30ετείς τίτλους, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: "Ναι και ελπίζω πως και άλλες χώρες θα πράξουν το ίδιο".

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, στο πλαίσιο της πρότασης, οι πιστωτές θα μετακυλήσουν το 70% των  ομολόγων που έχουν στα χέρια τους και λήγουν τα επόμενα χρόνια. Από αυτό το ποσοστό, το 50% θα "ανταλλαχθεί" με νέα ελληνικά ομόλογα που θα λήγουν σε 30 αντί για πέντε χρόνια.

Για το υπόλοιπο 20% θα πάρουν ως αντάλλαγμα ομόλογα χαμηλού επιτοκίου "πιθανώς με εγγύηση του EFSF", σύμφωνα με τη Les Echos.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτών της Ελλάδας, με τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα να ελέγχουν ελληνικό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) ύψους 53 δισ. δολαρίων.  

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι επιθυμεί την συμμετοχή και των "ιδιωτικών επενδυτικών ταμείων" (hedge funds) στο σχέδιο για τις γαλλικές τράπεζες.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το γαλλικό σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση νέων ομολόγων σε ένα Special Purpose Vehicle (SPV), το οποίο θα αφαιρέσει τα ομόλογα από τον ισολογισμό των τραπεζών. Το σχέδιο θα αφορά ομόλογα που λήγουν μεταξύ 2011 και 2014 και το SPV θα συσταθεί σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. «Είναι κίνητρο για τις τράπεζες. Είναι ιδιωτικό κίνητρο. Δεν ενέχει δημόσιες εγγυήσεις,» αναφέρουν πηγές, που τονίζουν ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα ισχύσει και τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα επενδυτικά κεφάλαια.


Γερμανία: "Καλή βάση διαπραγματεύσεων" το γαλλικό μοντέλο

Η γαλλική συμφωνία για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους αποτελεί μια ενδιαφέρουσα βάση για συζητήσεις με τις γερμανικές τράπεζες, τονίζουν γερμανικές τραπεζικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

"Η γαλλική πρόταση είναι ένας πιθανός συμβιβασμός, που από τη μία υπογραμμίζει την εθελοντική βάση της επιμήκυνσης των τίτλων και λογικά θα αποτρέψει ένα πιστωτικό γεγονός, ενώ από την άλλη χορηγεί λογικά κίνητρα οπότε οι ιδιώτες πιστωτές μπορούν να το κάνουν αποδεκτό".  

Εξάλλου, ο επικεφαλής του συνδέσμου των γερμανικών τραπεζών, κ. Michael Kemmer,  δήλωσε πως οι ιδιώτες επενδυτές θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας. Ο ίδιος σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το θέμα "προχωρούν εποικοδομητικά".

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Deutsche Bank Josef Ackerman δήλωσε ότι oι πολιτικοί ηγέτες αναμένουν μια λύση ως το τέλος της εβδομάδας για την Ελλάδα, αλλά "δεν πρέπει να βιαστούμε" και πρόσθεσε ότι "είναι σημαντικό να βρεθεί μια καλή λύση. Τα θέματα είναι πολύπλοκα και πρέπει να συζητηθούν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v