JCF: Οι επιπτώσεις των ΔΛΠ στις μετοχές

Σύγχυση στις τάξεις των επενδυτών και πρόβλημα στη διαφάνεια των εταιρικών αποτελέσμάτων θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα η υιοθέτηση των ΔΛΠ από τις ευρωπαικές εταιρίες, τονίζει η JCF σε μηνιαίο report της (1/10). Ωστόσο, μακροχρόνια θα ενισχύσουν τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς, ικανής να ανταγωνιστεί τη Wall Street. Ποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν.

JCF: Οι επιπτώσεις των ΔΛΠ στις μετοχές
Σύγχυση στις τάξεις των επενδυτών βραχυπρόθεσμα, αλλά και συμβολή στη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς-αντίβαρου στη Wall Street μακροπρόθεσμα, αποτελούν μερικές από τις αλλαγές που θα επιφέρει η υποχρεωτική αλλαγή στα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IFRS) από την 1η Ιανουαρίου του 2005, αναφέρει η JCF στο μηνιαίο report της (1/10).

Παράλληλα, αρνητικά θα επηρεάσει και τη διαφάνεια στα εταιρικά αποτελέσματα, τονίζεται στην έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές της JCF προσθέτουν ότι η μεταβλητότητα των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη Euro Stoxx 600 είναι ακόμα υψηλή, λόγω και της αβεβαιότητας για την ανάπτυξη που θα επιδείξει η οικονομία το προσεχές έτος. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα βασίζονται στην αρχή ότι τόσο το ενεργητικό, όσο και τα στοιχεία του παθητικού θα πρέπει να αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές (marked to market).

Αυτή η διπλή αβεβαιότητα, αναφορικά με την κερδοφορία του 2005 και την εισαγωγή των IFRS, δεν θα ευνοήσει τις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές να κινηθούν ανοδικά παρά τα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησής τους. Συνολικά, η εισαγωγή των IFRS ενδεχομένως να επιφέρει αβεβαιότητα αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα ένα από τα θετικά αποτελέσματα θα είναι η εναρμόνιση των λογιστικών μεθόδων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή η σημαντική πρόοδος στη συγκρισιμότητα θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής χρηματιστικής αγοράς, ικανής να ανταγωνιστεί τη Wall Street και τέλος θα μπορούσε να επιτρέψει την πτώση του risk premium στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Τέλος, σύμφωνα με την JCF, οι κλάδοι της οικονομίας που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση στα IFRS θα είναι των βιομηχανικών αγαθών, του λιανικού εμπορίου και των κυκλικών καταναλωτικών αγαθών, της κοινής ωφέλειας, της τεχνολογίας και των τραπεζών.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα επιφέρουν τα IFRS θα είναι στους λογαριασμούς των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τα ασφαλιστικά κόστη εμφανίζονται στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της κατάστασης των αποτελεσμάτων χρήσης, στους λογαριασμούς των χρηματοοικονομικών εργαλείων, στα stock options, στους λογαριασμούς των ασώματων παγίων, όπου πλέον θα αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές αντί σε τιμές κόστους κτήσης και των λογαριασμών ιδίων κεφαλαίων και δανείων, ενώ οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτή την αλλαγή θα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ιταλία, ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιώργος Α. Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v