Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CEBR: "Το ευρώ θα γίνει ΄καπνός΄ μέχρι το 2015"

Η ευρωζώνη οδεύει προς διάλυση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. Αναπόφευκτη η έξοδος χωρών. Βλέπει προσωρινό "συμβιβασμό" της Γερμανίας.

CEBR: Το ευρώ θα γίνει ΄καπνός΄ μέχρι το 2015
Η ευρωζώνη οδεύει προς διάλυση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), μεταδίδει το MarketWatch.

Χωρίς μια τέτοια διάλυση, όπως εκτιμά το οικονομικό κέντρο, οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα δουν ανάπτυξη χαμηλότερη του 1,5% ετησίως μέχρι το 2015.

Ο μέσος όρος των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ιταλίας στο διάστημα αυτό διαμορφώνεται στο 1,2%, στο 1% για την Ισπανία, στο 0,6% για την Πορτογαλία, ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται συρρίκνωση κατά 0,5%.

Η Ιρλανδία ξεχωρίζει καθώς η οικονομία της προβλέπεται να τρέξει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,2% από σήμερα μέχρι το 2015, αν και πολύ μικρό μέρος αυτής της ανάπτυξης θα περάσει στους Ιρλανδούς καταναλωτές.

"Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμβιβαστεί σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων για τα πακέτα διάσωσης. Τα οφέλη από το σταθερό ευρώ ξεπερνούν το κόστος των επιπλέον δανείων από τη Γερμανία, ακόμα και αν δεν αποπληρωθούν πλήρως. Έτσι, το νόμισμα δεν είναι πιθανό να καταρρεύσει βραχυπρόθεσμα", υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του κέντρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, "αργά ή γρήγορα, τόσο ο ελληνικός πληθυσμός όσο και οι διεθνείς πιστωτές θα κουραστούν να παλεύουν σε μια μάχη που δεν θα κερδίσουν, οδηγώντας έτσι στη διάλυση της νομισματικής ένωσης, καθώς η Ελλάδα θα βγαίνει από το ευρώ - όταν ίσως ακολουθήσουν και άλλες χώρες".

Η μελλοντική διάλυση του ευρώ είναι πιθανόν να πλήξει τη φερεγγυότητα διαφόρων ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα στη Γαλλία, επισημαίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v