Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Εθελοντική η συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο

Merkel-Schaeuble τονίζουν πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο για Ελλάδα πρέπει να είναι εθελοντική, αλλά σημαντική, ενώ ο Barnier σημειώνει πως αναγκαστική συμμετοχή ιδιωτών θα σήμαινει παραδοχή αναδιάρθρωσης.

Merkel: Εθελοντική η συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι όχι μόνο καθαρά εθελοντική, αλλά και σημαντική, σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, προειδοποιεί πως μια αναγκαστική συμμετοχή ιδιωτών θα σήμαινει παραδοχή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel, δήλωσε πως συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble για το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση θα πρέπει να είναι εθελοντική. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι η συμμετοχή αυτή θα είναι σημαντική.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Boersen Zeitung, ο κ. Schaeuble είχε δηλώσει πως ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας σε εθελοντική, σημαντική, ποσοτικοποιημένη και αξιόπιστη βάση.

Όπως επισήμανε, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συμφωνούν πως θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει το πώς θα γίνει αυτό.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, κ. Michel Barnier, δήλωσε πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –που αγγίζει τα 340 δισ. ευρώ- δεν βρίσκεται στην ατζέντα και θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενώ τόνισε πως αναγκαστική συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα υπολογίζονταν ως αναδιάρθρωση και ούτε αυτό είναι κάτι που εξετάζεται.

«Αυτό το ζήτημα της αναδιάρθρωσης… δεν βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το μόνο που θα έκανε είναι να αναβάλλει το πρόβλημα και εν όψει μιας αναδιάρθρωσης η Ελλάδα θα ερχόταν αντιμέτωπη ακριβώς με τις ίδιες δυσκολίες και δεν θα μπορούσε πλέον να έχει καμία αξιοπιστία για να δανειστεί».

Επικαλούμενος την γερμανική και γαλλική στήριξη σε ένα σχέδιο το οποίο θα ενέπλεκε ιδιώτες ομολογιούχους όπως οι τράπεζες σε μια καθαρά εθελοντική βάση, ο κ. Barnier τόνισε πως «το να επιβάλουμε μια προσπάθεια θα ήταν σαν να αναγνωρίζουμε μια αναδιάρθρωση και αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v