Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Διανύουμε την "πολιτική φάση" της κρίσης

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την αμερικανική ανάπτυξη και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον καθώς και τις χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι «παίζουν με την φωτιά» αν δεν λάβουν άμεσα μέτρα για μείωση των ελλειμμάτων.

ΔΝΤ: Διανύουμε την πολιτική φάση της κρίσης
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις για την αμερικανική ανάπτυξη και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον καθώς και τις χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι «παίζουν με την φωτιά» αν δεν λάβουν άμεσα μέτρα για μείωση των ελλειμμάτων τους.

Στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι έχουν εμφανιστεί μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τον Απρίλιο που είχε συνταχθεί η προηγούμενη έκθεση, με έμφαση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και τις ενδείξεις «υπερθέρμανσης» στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων κρατών.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,5% φέτος και 2,7% το 2012, από 2,8% και 2,9% αντιστοίχως στην προηγούμενη εκτίμηση.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι είναι λίγο πιο αισιόδοξος σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, αλλά η έλλειψη σθεναρής πολιτικής απάντησης στην κρίση χρεών, σε συνδυασμό με την παρακώλυση ψήφισης του αμερικανικού προϋπολογισμού, θα επιφέρουν έντονη μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια οικονομία όπου αναβάλονται λήψεις σημαντικών αποφάσεων επειδή θέλετε να παίζετε με την φωτιά,» δήλωσε ο κ. Jose Vinals παρουσιάζοντας την έκθεση. «Εχουμε εισέλθει ξεκάθαρα σε μια νέα φάση της διεθνούς κρίσης, που είναι, θα έλεγα, η πολιτική φάση της κρίσης,» τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

«Αν θέλουμε να κάνουμε μια λίστα με τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη δουλειά να κάνουν για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους, θα έχουμε τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες,» δήλωσε ο κ. Vinals.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v