Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πιο σκληροί όροι κεφαλαιακής επάρκειας

Με συνολικό λόγο κεφαλαιακής επάρκειας της τάξεως του 9,5% βρίσκονται αντιμετώπες οι 8 μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, σύμφωνα με τα όσα δρομολογούνται στο Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της G20.

Τράπεζες: Πιο σκληροί όροι κεφαλαιακής επάρκειας
Με αυστηρότερους όρους κεφαλαιακής επάρκειας θα βρεθούν αντιμέτωπες οι μεγαλύτερες τράπεζες ανά τον κόσμο όπως τουλάχιστον δηλώνουν αξιωματούχοι της Bundesbank αλλά και στελέχη του κλάδου.

Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της G20 που έχει αναλάβει την κατάρτιση των νέων κανόνων για το χρηματοοικονομικό σύστημα των 20 μεγαλύτερων οικονομικών – μετά την εμπειρία που έχει εξαχθεί από την χρηματοοικονομική κρίση – συνεδριάζει στις 18 Ιουλίου και όπως όλα δείχνουν, προσανατολίζεται στην επιβολή επιπλέον προσαυξήσεων στους λόγους κεφαλαιακής επάρκειας της τάξεως του 2% με 3% για τις μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες.

«Ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση» δηλώνει στο Reuters, ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και συμπληρώνοντας πως οι πιθανότητες είναι για ενίσχυση των λόγων κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2%-3% για τις μεγαλύτερες τράπεζες.

«Τέτοιες προσαυξήσεις στους όρους κεφαλαιακής επάρκειας δεν βελτιώνουν απλώς την ανθεκτικότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο την πιθανότητα κατάρρευσης» αναφέρει ο κ. Dombret.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Time, το προωθούμενο σχέδιο αφορά συνολικά 30 τράπεζες ανά τον κόσμο και ορίζονται διαφορετικές προσαυξήσεις στους λόγους κεφαλαιακής επάρκειας, βάσει κριτηρίων όπως το μέγεθος της τράπεζας, την επέκτασή της σε διεθνές επίπεδο, την πολυπλοκότητα της δομής της και το εάν οι δραστηριότητές της μπορούν να απορροφηθούν από άλλες τράπεζες.

«Τουλάχιστον 8 τράπεζες – τρείς από τις ΗΠΑ και πέντε από την Ευρώπη – εκτιμάται ότι θα υποστούν προσαύξηση στους λόγους κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2,5% επιπλέον από το ελάχιστο 7% που έχει θέσει η Βασιλεία ΙΙΙ» αναφέρει το δημοσίευμα όπου επισημαίνεται ότι οι τράπεζες στις οποίες πιθανότατα να επιβληθεί λόγος κεφαλαιακής επάρκειας 9,5% είναι οι: Citigroup, JPMorgan. Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Royal Bank of Scotland και Barclays.

Οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS φέρονται να ακολουθούν με προσαύξηση 2% ώστε ο συνολικός λόγος κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφωθεί στο 9% .





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v