Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Merkel - Sarkozy για Ελλάδα

Γεφύρωσαν τις διαφορές τους για την Ελλάδα, ζητώντας συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση για το νέο πακέτο στη βάση της Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Καλούν την Αθήνα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Συμφωνία Merkel - Sarkozy για Ελλάδα
Η Γαλλία και η Γερμανία γεφύρωσαν τις διαφορές τους ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, κατά τη συνάντηση της κ. Angela Merkel με τον κ. Nicolas Sarkozy στο Βερολίνο. Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος -στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την κ. Merkel-, οι δύο χώρες, οι οποίες διαφωνούσαν για την εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, συμφωνούν σε ένα πλάνο εθελοντικής συμμετοχής των κατόχων ελληνικών ομολόγων και παράλληλα καλούν την Ελλάδα να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων γρήγορα "γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

"Η Ευρώπη και το ευρώ είναι στενά συνδεδεμένα", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας πως θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες στιγμές. "Όσο ταχύτερα επιλυθούν τα προβλήματα του ευρώ τόσο καλύτερα", τόνισε.

Και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πως θα συνεργαστούν με την ΕΚΤ για τη διευκρίνιση των λεπτομερειών του νέου πακέτου στήριξης και ότι ελπίζουν σε μία γρήγορη συμφωνία. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε μάλιστα πως δεν θέλει να πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός από την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών και χαρακτήρισε την Πρωτοβουλία της Βιέννης "μία καλή βάση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα".

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Van Rompuy, δήλωσε η Ευρώπη έχει συμφωνήσει να συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στη διάσωση της Ελλάδας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Ως προς τις αναφορές που έχουν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες για επίτευξη τελικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως δεν έχει νόημα να μιλάμε για συγκεκριμένη προθεσμία.

"Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", ανέφερε η κ. Merkel, επισημαίνοντας πως έχει σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τόνισε μάλιστα ότι "θα ήταν θετικό εάν η αντιπολίτευση στήριζε την κυβέρνηση". "Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να παλέψει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει στήριξη", δήλωσε η κ. Merkel.


Trichet: Αδιάλλακτη η ΕΚΤ στις θέσεις της για Ελλάδα - Όχι σε πιστωτικό γεγονός

Οποιαδήποτε λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης θα πρέπει να μην περιλαμβάνει τον πειθαναγκασμό των ιδιωτών επενδυτών και την κατηγοριοποίηση ως πιστωτικό γεγονός, διαμήνυσε εκ νέου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet.

Σε συνέντευξή του στους "Times", ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε: "Δηλώνουμε πολύ ξεκάθαρα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφύγουν τον εξαναγκασμό, το πιστωτικό γεγονός, την επιλεκτική χρεοκοπία ή τη χρεοκοπία".

Ερωτηθείς για το αν έχει συζητηθεί ποτέ η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Trichet απάντησε αρνητικά.

"Από τη μία πλευρά έχετε αυτήν την πρόκληση των διακυμάνσεων στις τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου. Από την άλλη, έχουμε μία τάση αποπληθωρισμού στα προϊόντα μεταποίησης", δήλωσε ο κ. Trichet και συμπλήρωσε: "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές ταυτόχρονες τάσεις, που είναι πολύπλοκες και επιταχύνουν τις αλλαγές των σχετικών τιμών. Είναι μία πρόκληση για όλες τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v