Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αθήνα σόκαρε τους ξένους

Για εθνική διχόνοια που τρομάζει τις αγορές και ίσως οδηγήσει σε σενάρια Αρμαγεδδώνα, με μετάδοση και σε άλλες χώρες, κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σχετικά με όσα εξελίχθηκαν χθες στην Ελλάδα.

Η Αθήνα σόκαρε τους ξένους
Για εθνική διχόνοια που τρομάζει τις αγορές και ίσως οδηγήσει σε σενάρια Αρμαγεδδώνα κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σχετικά με όσα εξελίχθηκαν χθες στην Ελλάδα

"FINANCIAL TIMES"
"Η διχόνοια βαθαίνει την ελληνική κρίση", είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος των "Financial Times" για όσα έγιναν χθες. "Εντείνεται η οργή εν μέσω πολιτικού χάους", αναφέρει έτερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας.

"Ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών κατά το μεγαλύτερο μέρος της Τετάρτης βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αθήνα για να ενημερωθούν ως προς το εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει διακομματική συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας", αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει: "Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε μία βιαστικά οργανωμένη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αν και υποστηρίζουν τη διεύρυνση της κυβέρνησης, ώστε να συμπεριληφθούν τεχνοκράτες σε κρίσιμα σημεία χειρισμού της οικονομίας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις".

BLOOMBERG
Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο αναφέρει στο σχετικό του δημοσίευμα:

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πολεμώντας να ελέγξει την ολοένα και μικρότερη πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο και να προχωρήσει στα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι ξένοι δανειστές. Ο Παπανδρέου προσπάθησε να επιβεβαιώσει την εξουσία του σε ένα βραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα, αφού η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα ΜΜΕ ανέφεραν πως προχώρησε σε συζητήσεις, προτείνοντας την παραίτησή του, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση ενότητας. Χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ έξω από το κοινοβούλιο".

"Εάν αποτύχει η ψήφος εμπιστοσύνης, τότε η αντίδραση της αγοράς μόλις ξεκινάει", αναφέρει ο κ. Charles Dieble, της Lloyds Bank Corporate Markets, στο Λονδίνο, και συμπληρώνει: "Τα σενάρια Αρμαγεδδώνα θα αρχίσουν να υλοποιούνται και περιλαμβάνουν χρεοκοπία και μετάδοση σε άλλες χώρες".


"WALL STREET JOURNAL"

"Η Ελλάδα σόκαρε τις διεθνείς αγορές, εντείνοντας τους φόβους για χρεοκοπία, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας και ο πρωθυπουργός της χώρας πρότεινε την παραίτησή του προκειμένου να υλοποιηθούν. Όταν η πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με παραίτηση του ιδίου απέτυχε, αργά το βράδυ σε διάγγελμα ανακοίνωσε ότι θα ανασχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί εάν χρειάζεται για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας - με την προϋπόθεση όμως ότι θα στηρίξουν το πακέτο των μέτρων λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που ζητούν οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Αυτή η κίνηση ίσως ρίξει την κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες. Το σοσιαλιστικό κόμμα του κ. Παπανδρέου έχει πλειοψηφία μόλις 4 εδρών, μετά τις δύο αυτομολήσεις των τελευταίων ημερών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v