Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Προς δραστικές αλλαγές για τις τράπεζες

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί δραστικές προτάσεις για την προάσπιση της λιανικής τραπεζικής από το investment banking, με την δημιουργία κεφαλαίων προστασίας και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 10%

Βρετανία: Προς δραστικές αλλαγές για τις τράπεζες
Για «επανάσταση» στον βρετανικό τραπεζικό κλάδο κάνουν λόγοι οι Financial Times αναφερόμενοι στα σχέδια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών George Osborne για
κεφαλαιακή ενίσχυση και προάσπιση της λιανικής τραπεζικής στην Γηραιά Αλβιόνα.

Όπως αποκαλύπτουν τόσο οι Financial Times όσο και το πρακτορείο Reuters, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να υιοθετεί το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις Τράπεζες του John Vickers περί ριζικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου με σημαντική κεφαλαιακή προστασία των δραστηριοτήτων της λιανικής τραπεζικής.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή ανέλαβε να εξετάσει πριν από περίπου ένα χρόνο την προάσπιση των βρετανικών τραπεζών την επομένη της χρηματοοικονομικής κρίσης. Το πλήρες πόρισμα αναμένεται να κοινοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως δεν προχώρησε τόσο ώστε να προτείνει την πλήρη διάσπαση των τμημάτων της λιανικής τραπεζικής. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ωστόσο, θέτει ελάχιστο λόγο κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τάξεως του 10% για την λιανική τραπεζική, ποσοστό υψηλότερο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 7% που είναι το διεθνές κατώτατο όριο.

«Αυτή είναι η πιο ριζική πρόταση για τις μεγάλες τράπεζες σε μία γενιά» δήλωσε σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας στους Financial Times.

Από τις τράπεζες, οι αντιδράσεις είναι μικτές. «Υπάρχουν πολλά θέματα και πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να εξεταστούν και να συζητηθούν» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Βρετανικών Τραπεζών Angela Knight στο ραδιόφωνο του BBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v