Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται… εθελοντές για Ελλάδα

Το… πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Και πολλοί ιδιώτες επενδυτές το παίρνουν απόφαση ότι θα συμμετέχουν στο νέο πακέτο λύσης για την καταχρεωμένη ελληνική οικονομία και σπεύδουν να δηλώσουν εθελοντές.

Ζητούνται… εθελοντές για Ελλάδα
Στην - μέση- λύση της οικειοθελούς ανανέωσης των ελληνικών ομολόγων, που λήγουν την επόμενη τριετία ή και τετραετία, προσανατολίζονται, όπως όλα δείχνουν, οι ευρωπαικές κυβερνήσεις.

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup κατέστη σαφές ότι στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες και αναζητείται πλέον η φόρμουλα ώστε αυτό να συμβεί χωρίς να προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

"Πρέπει να βρούμε την λεπτή ισορροπία στην ιδιωτική συμμετοχή", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας, κ. Γίρκι Κατάινεν, ενώ η Αυστριακή ομόλογός του κα Μαρία Φέκτερ ήταν πιο συγκεκριμένη, σημειώνοντας "η Πρωτοβουλία της Βιέννης έχει καταδείξει ότι είναι εφικτή μια εθελοντική συμμετοχή στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας".

Ακόμη πιο συγκεκριμένος ήταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Ιάν Κεες ντε Ζαγκέρ ο οποίος ανέφερε ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να συμμετάσχουν με ποσοστό 20-30% στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, και προέτρεψε τις ευρωπαικές τράπεζες, ασφαλιστικές και τα ταμεία να δεσμευθούν ότι θα συμμετάσχουν.

Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία αλλά και η Γερμανία δείχνουν να υπαναχωρούν από την «θολή» θέση μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συμπλέοντας με τους αξιωματούχους της Κομισιόν, και χώρες όπως οι Γαλλία, Βέλγιο κά, που είχαν ταχθεί, εξ αρχής, υπέρ της οικειοθελούς ανανέωσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν ως και το 2014 ή το 2015.

Η Ευρώπη αναζητά πλέον μεταξύ των ομολογιούχων της Ελλάδας εθελοντές για μια πρωτοβουλία της Βιέννης αλά Γκρέκα. Θα ανανεώσουν δηλαδή οικειοθελώς ομόλογα που λήγουν την επόμενη τριετία ή τετραετία.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" ανέφερε "ετοιμάζουμε συμφωνία στη βάση της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, όπου οι τράπεζες εθελοντικά θα επιμηκύνουν τη λήξη των ελληνικών ομολόγων", υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποφυγής ενός "πιστωτικού γεγονότος".

Ο διάβολος κρύβεται βέβαια στις λεπτομέρειες. Γι’ αυτό και ο Jean – Claude Trichet επιμένει σθεναρά ότι πρέπει να διασφαλισθεί ότι η συμμετοχή των ομολογιούχων θα είναι αυθεντικά εθελοντική και δεν θα υπάρχει καμία υποψία πίεσης ή καταναγκασμού.

Το κίνημα των ….προθύμων

Με τη στάση της ΕΚΤ, ευθυγραμμίζονται τόσο οι οίκοι αξιολόγησης όσο και οι ίδιοι οι ομολογιούχοι. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε υποψία καταναγκασμού συμμετοχής των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα σηματοδοτήσει νέο μπαράζ υποβαθμίσεων.

Σε διάσκεψη τραπεζών, που έγινε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωποι των JP Morgan, Credit Suisse και RBS τόνισαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια μετακύληση του ελληνικού χρέους, είναι να διενεργηθεί σε εθελοντική βάση.

Η Credit Agricole, από τους πρώτους οίκους, που δήλωσε ότι θα συμμετέχει σε μια εθελοντική μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, τόνισε ότι θα το κάνει εφόσον θα εγγυηθούν οι Ευρωπαϊκές αρχές για τις προϋποθέσεις. Η γαλλική τράπεζα, από τις πλέον εκτεθειμένες στην καταπονημένη ελληνική οικονομία, θα ενέκρινε την παράταση των λήξεων των κρατικών ομολόγων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Jean-Paul Chifflet, σε συνέντευξή του σε διεθνές πρακτορείο.

H ING Financial Markets εκτιμά ότι σε ποσοστό 55% κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, ύψους άνω των 250 δισ. ευρώ, είναι πιθανόν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κίνηση.

Η πλειονότητα των κατόχων κρατικών ομολόγων της Ελλάδας πιθανόν να είναι έτοιμη για εθελοντική μετακύλιση του χρέους της χώρας, σε μια κίνηση που δεν θα προκαλέσει χρεοστάσιο, σύμφωνα με τον οίκο, και θα διευκολύνει την πορεία προς το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας.

Τέλος, η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (BdB), που εκπροσωπεί εμπορικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank, δήλωσε ότι μια αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με δημιουργικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, «μπορεί να γίνει ως το τελευταίο βήμα μιας λύσης που θα είναι βιώσιμη για όλους,» δήλωσε ο πρόεδρος της BdB.

Στέλεχος της Pimco, που είναι βραχίονας της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της Ευρώπης, Allianz, δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση της Ελλάδας είναι «αναπόφευκτη.»

«Είμαι υπέρ της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, απλώς και μόνο από την άποψη της δικαιοσύνης,» δήλωσε ο κ. Andrew Bosomworth, από τα γραφεία στο Μόναχο. Η PIMCO βέβαια έχει ήδη μηδενίσει τη θέση της στα ελληνικά ομόλογα στο μηδέν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα «εθελοντισμού» σε πρόσφατη έκθεσή της, η Barclays Capital επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι η κατοχή κρατικών ομολόγων της Ελλάδας είναι μάλλον περιορισμένη, καθώς οι 30 μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατούν κοντά το 65% του συνόλου. Κι αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ευκολότερο να γίνει διαπραγμάτευση μιας αναδιάρθρωσης και να επιτευχθεί με αρκετή επιτυχία.

Η Barclays Capital υπολογίζει ότι περίπου 75 δισ. ευρώ σε ομόλογα υπάρχουν σε κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, 48 δισ. ευρώ υπάρχουν μη ελληνικές ευρωπαϊκές τράπεζες και 90 δισ. ευρώ ανήκουν σε επενδυτές της Ελλάδας, όπως οι ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, υπάρχουν συγκριτικά μικρότερα ανοίγματα σε ελληνικά CDS, μικτά και καθαρά (που είναι τα πιο σημαντικά) της τάξης των 77 δισ. δολ. και 53 δισ. δολ. αντιστοίχως.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v