Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάριο βραχυπρόθεσμης... πτώχευσης των ΗΠΑ

Ενώ ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι έχει περιθώρια δανεισμού μέχρι τις 2 Αυγούστου, στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι οι ΗΠΑ να οδηγηθούν σε τεχνική και βραχυπρόθεσμη πτώχευση.

Σενάριο βραχυπρόθεσμης... πτώχευσης των ΗΠΑ
Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το βασικό θέμα συζήτησης αυτήν τη στιγμή στο Καπιτώλιο είναι εάν οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε τεχνική και βραχυπρόθεσμη πτώχευση!

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει διαμηνύσει πως τα περιθώρια δανεισμού από τις αγορές κλείνουν στις 2 Αυγούστου και ζητά αύξηση του μέγιστου ορίου δανειοδότησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορεί να αποπληρώσει τους τόκους των δανείων της έπειτα από αυτήν την ημερομηνία και μάλιστα κάνει λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις, που μπορεί να ωθήσουν την αμερικανική οικονομία εκ νέου σε ύφεση.

Τους τελευταίους μήνες, ο δημοκρατικά ελεγχόμενος Λευκός Οίκος και το ελεγχόμενο από τους ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τη δημοσιονομική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου χρέους αλλά και του ελλείμματος, το οποίο αγγίζει το 1,4 τρισ δολ.

Το παράδοξο, όμως, είναι πως στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών η πρόταση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος είναι η αμερικανική οικονομία να οδηγηθεί σε… πτώχευση. Το επιχείρημα όσων στηρίζουν αυτήν την άποψη είναι πως οι ομολογιούχοι θα υποστούν βραχυπρόθεσμη καθυστέρηση στην καταβολή των τόκων -ίσως δύο ημερών- προκειμένου η Ουάσιγκτον να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει σοβαρά τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να καταλήξει σε πολιτική αντιμετώπισης των χρεών.

Την πρόταση αυτή διατύπωσε πρώτη φορά ο γνωστός επενδυτής -και παλαιός σύμμαχος του κ. George Soros- Stan Druckenmiller. Έκτοτε, διάφοροι ρεπουμπλικανοί την έχουν στηρίξει, όπως ο κ. Tim Pawlently, που ανακοίνωσε και την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Jeff Session και ο βουλευτής Paul Ryan, ενώ ο γερουσιαστής Pat Toomey κατέθεσε νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των χρεών έναντι άλλων κρατικών δαπανών. "Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός πως όλο και περισσότεροι ρεπουμπλικανοί με τους οποίους συζητώ -και αναφέρομαι στους επικρατέστερους- νομίζουν ότι μία τεχνητή πτώχευση είναι διαχειρίσιμη", αναφέρει και ο κ. David Frum, στενός συνεργάτης του κ. George Bush.

Εύλογα η συζήτηση αυτή έχει προκαλέσει αναταραχή διεθνώς. "Πώς είναι δυνατόν να επιτραπεί στις ΗΠΑ να πτωχεύσουν;", διερωτάται αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας μιλώντας ανώνυμα στο Reuters. "Δεν νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί επιλογή, γιατί θα προκαλέσει διεθνή πανικό", συμπληρώνει.

Αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, παράλληλα, προειδοποιούν για βουτιά του δολαρίου και για αύξηση των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο. "Είναι μία πολύ επικίνδυνη τακτική", αναφέρει και ο κ. Mirko Mikelic, διαχειριστής κεφαλαίων για τη Fifth Third Asset Management.

Ως προς την αντίδραση της Κίνας, η οποία έχει αμερικανικά ομόλογα συνολικού ύψους 1,14 τρισ. δολ., οι αναλυτές επισημαίνουν πως μία τέτοια εξέλιξη θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις Πεκίνου - Ουάσιγκτον. Ήδη Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι "παίζουν με τη φωτιά."

Ο κ. Li Daokui, σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, δηλώνει: "Νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιηθεί πτώχευση στο χρέος των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σοβαρό και ειλικρινά ελπίζω ότι σύντομα θα σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά".

Αμεση ήταν η αντίδραση και των κρατών του αραβικού κόλπου, που κατέχουν ογκώδη ενεργητικά δολαρίου στα συναλλαγματικά τους αποθέματα.

Κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας του Ομάν δήλωσε ότι ένα αμερικανικό χρεοστάσιο θα μπορούσε πρόσκαιρα να αποσταθεροποιήσει τα αραβικά αποθέματα. Οι περισσότερες χώρες του αραβικού κόλπου συνδέουν τα νομίσματά τους με το αμερικανικό δολάριο και είναι μεγάλοι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων, ενώ και το πετρέλαιο, που είναι η μεγάλη πηγή εσόδων τους, αποτιμάται σε δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v