Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνεται ο διπλωματικός "πόλεμος" για τη Συρία

Την ώρα που Σύριοι αναζητούν καταφύγιο σε πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να αποφύγουν τις αιματοχυσίες από τον στρατό, εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες σε διεθνές επίπεδο για το μέλλον του Assad.

Εντείνεται ο διπλωματικός πόλεμος για τη Συρία
Καταφύγιο σε πόλεις προς τα σύνορα με την Τουρκία αναζητούν πολλοί Σύριοι, φοβούμενοι αιματοχυσίες καθώς πλησίαζαν στρατεύματα με άρματα μάχης, ακολουθώντας διαταγές για αντεπίθεση που έδωσε η κυβέρνηση, η οποία κατηγορεί ένοπλες ομάδες για τον θάνατο περισσοτέρων από 120 ανδρών των σωμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα μάλιστα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia, ο αριθμός των νέων Σύριων προσφύγων που έχουν περάσει τα τουρκιά σύνορα ανέρχεται σε 350 άτομα, ενώ η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δηλώνει έτοιμη για μαζική είσοδο προσφύγων.

Αν και οι αναφορές που έρχονται για τα γεγονότα στην πόλη Jisr al-Shughour κυμαίνονται από την επίσημη εκδοχή της ενέδρας ενόπλων κατά στρατιωτών μέχρι τις δηλώσεις κατοίκων περί ανταρσίας του στρατού, η διεθνής κοινότητα τίθεται σε συναγερμό εκτιμώντας ότι οι βιαιοπραγίες μπορεί να μπουν σε μια νέα και πιο αιματηρή φάση.

Γαλλία και Βρετανία,
που έχουν συμμαχήσει στον πόλεμο κατά του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πιέζουν τον ΟΗΕ να κινηθεί κατά του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad. Η Ρωσία, όμως, επικαλούμενη τον αναποτελεσματικό βομβαρδισμό της Τρίπολης, δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παρέμβαση στη Συρία.

Μιλώντας από το αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Alain Juppe, δήλωσε ότι είναι «θέμα ημερών, ίσως και ωρών» το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει απόφαση που θα καταδικάζει τη Συρία.

Η οικογένεια του Assad και οι υποστηρικτές της κυριαρχούν στη Συρία εδώ και 41 χρόνια. Ο Bashar al-Assad απάντησε στις εξεγέρσεις με υποσχέσεις για μεταρρύθμιση και καταστολή των διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Assad κατηγορούν τους εξτρεμιστές Ισλαμιστές για υπόθαλψη της βίαιης ένοπλης εξέγερσης.

Οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και του Ισραήλ, ανησυχούν ότι μια κατάρρευση της Συρίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει φυλετικές συγκρούσεις και στην εμφάνιση βίαιων, εξτρεμιστών Ισλαμιστών, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Ωστόσο, οι δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις πιέσεις τους. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague, δήλωσε στη Βουλή ότι «ο πρόεδρος Assad χάνει τη νομιμότητά του και πρέπει είτε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ή να αποχωρήσει». Ο ίδιος σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων. «Εργαζόμαστε για να πείσουμε άλλες χώρες πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υποχρέωση να μιλήσει», τόνισε ο κ. Hague.

Η Ρωσία από την πλευρά της φαίνεται να αντιτίθεται σε μια γενική καταδίκη του Assad και σε μια έγκριση ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, κ. Vladimir Chizhov δήλωσε ότι «η προοπτική ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα κινείται στις ίδιες γραμμές με το ψήφισμα 19732 για τη Λιβύη δεν θα στηριχθεί από τη χώρα μου… Η χρήση βίας, όπως δείχνει η Λιβύη, δεν παρέχει λύσεις».

Εν τω μεταξύ, η πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο είχε παραιτηθεί διαμαρτυρόμενη για τις διώξεις διαδηλωτών από την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως αυτό αποτελεί μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης κατά της Δαμασκού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v