Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινέζος αξιωματούχος προειδοποιεί για το δολάριο

Ο Guan Tao της Κρατικής Αρχής Συναλλαγματικών Ισοτιμιών υποστηρίζει πως η Κίνα θα πρέπει να προστατευτεί από την υπερβολική έκθεση σε τίτλους δολαρίου καθώς η Ουάσιγκτον ακολουθεί πολιτική αποδυνάμωσης του νομίσματος.

Κινέζος αξιωματούχος προειδοποιεί για το δολάριο
Αυξάνονται οι φωνές και εντός της Κίνας που ζητούν αποδέσμευση του Πεκίνου από το δολάριο και στροφή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σε τίτλους άλλων νομισμάτων.

Ο κ. Guan Tao, ανώτατος αξιωματούχος της Κρατικής Αρχής Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Κίνας, σε άρθρο του αναφέρει πως η χώρα θα πρέπει να προστατευτεί από την υπερβολική της έκθεση σε τίτλους δολαρίου καθώς η Ουάσιγκτον ακολουθεί πολιτική αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος.

"Θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους από την υπερβολική τοποθέτηση σε τίτλους δολαρίου", δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών πληρωμών της συναλλαγματικής εποπτικής αρχής του Πεκίνου σε άρθρο του. "Οι ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τελικά μπορεί να μην αντισταθούν στην πρόκληση της αποδυνάμωσης του δολαρίου με εγχώρια ώθηση του πληθωρισμού".

Ο ίδιος ο αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters πως πρόκειται για προσωπικές και όχι για επίσημες απόψεις.

Η Κίνα δεν έχει κοινοποιήσει τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι πρόκειται για το 70% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας, τα οποία εκτινάχθηκαν στα 3,05 δισ. δολ. στα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v