Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Υεμένη προετοιμάζεται για τη μετά Σάλεχ εποχή

Για τη μετά Σάλεχ εποχή προετοιμάζεται η Υεμένη καθώς χιλιάδες άνθρωποι γιόρτασαν την απομάκρυνση του Προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, αναρρώνοντας από εγχείρηση αφαίρεσης θραυσμάτων.

Η Υεμένη προετοιμάζεται για τη μετά Σάλεχ εποχή
Για τη μετά Σάλεχ εποχή προετοιμάζεται η Υεμένη καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι γιόρτασαν στην πρωτεύουσα Σαναά την απομάκρυνση του επί 33 έτη Προέδρου της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία αναρρώνοντας από εγχείρηση αφαίρεσης βλήματος από το στήθος του.

Ο Πρόεδρος Σάλεχ τραυματίστηκε την Παρασκευή όταν ρουκέτα χτύπησε το παλάτι του στη Σαναά. Μεταφέρθηκε στο Ριάντ, όπου επιβλήθηκε σε επιτυχή εγχείρηση και θα παραμείνει εκεί για δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με Σουαδάραβα αξιωματούχο, ο Πρόεδρος Σάλεχ αναρρώνει μετά την επιτυχή επέμβαση και θα παραμείνει στο Ριάντ για διάστημα δύο εβδομάδων. Η απομάκρυνσή του από την Υεμένη, όμως, πιστεύεται ότι θα διευκολύνει τις προσπάθειες για ανατροπή του από την εξουσία. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν την απομάκρυνσή του στο κέντρο της Σανάα, παρ' όλα αυτά οι αναλυτές επισημαίνουν πως η επόμενη μέρα για την Υεμένη είναι ιδιαίτερα αβέβαιη.

Σε μία χώρα με ισχυρή παρουσία της αλ Κάιντα και με πολύπλοκες διαμάχες μεταξύ φυλάρχων, στρατιωτικών και πολιτικών, το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι αβέβαιο. "Η Υεμένη μπαίνει στη μετά Σάλεχ εποχή, μία εποχή για την οποία η Σαουδική Αραβία και η Δύση μπορεί να μην είναι κατ’ ανάγκη προετοιμασμένες. Πρόκειται όμως για μία νέα εποχή, που θα έχει μεγάλες προκλήσεις για όλους", δήλωσε ο κ. Ghanem Nuseibeh, ιδρυτής του Cornerstone Global Associates. Επισημαίνεται ότι η γεωπολιτική σημασία της Υεμένης είναι εξαιρετικά μεγάλη. Αφενός διότι συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία κι αφετέρου διότι ελέγχει κρίσιμα περάσματα για τη μεταφορά του πετρελαίου.

Καθήκοντα Προέδρου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος κ. Abd-Rabbu Mansour Hadi , ο οποίος κατόρθωσε να πείσει τη συνοµοσπονδία των φυλών του Βορρά και κυρίως τη φυλή Άχµαρ, που είναι επικεφαλής, να συµφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, προκειµένου να σταµατήσουν οι αιµατηρές συγκρούσεις στη Σαναά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v