Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Νίκη κεντροδεξιών στις εκλογές

Το κεντροδεξιό κόμμα του Pedro Passos Coelho βγήκε νικητής στις γενικές εκλογές της Πορτογαλίας, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει την πλειοψηφία. Παραιτήθηκε ο Jose Socrates από επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πορτογαλία: Νίκη κεντροδεξιών στις εκλογές
Το κεντροδεξιό κόμμα του κ. Pedro Passos Coelho βγήκε νικητής στις γενικές εκλογές της Πορτογαλίας, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τους παραδοσιακούς συμμάχους του, το αριστερό κόμμα CDS.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. Passos Coelho, υποσχέθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να ανταποκριθεί σε όλους τους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ.

"Θα κατευθύνω όλες τις προσπάθειές μου όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο να εγγυηθώ πως η χώρα και ο πορτογαλικός λαός θα έχουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της οποίας θα ηγείται το PSD και θα δώσει σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια", δήλωσε ο κ. Passos Coelho μετά την εκλογή του.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, το κόμμα PSD κέρδισε 105 έδρες, ή το 39% των ψήφων, το CDS συγκέντρωσε 24 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές 73 έδρες.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας υπέβαλε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας, κ. Jose Socrates, μετά την ήττα του στις εκλογές.

"Αυτή η εκλογική ήττα είναι δική μου και θέλω να αναλάβω πλήρως την ευθύνη απόψε", δήλωσε ο κ. Socrates στο κόμμα του. "Ήρθε η ώρα για νέα ηγεσία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα", ανέφερε, σημειώνοντας πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του κόμματος να ξεκινήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v