Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OPEC: Θα συζητήσει αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Oι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC θα μελετήσουν αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής, για πρώτη φορά σε τέσσερα σχεδόν χρόνια, κατά την συνάντησή τους στην Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα.

OPEC: Θα συζητήσει αύξηση παραγωγής πετρελαίου
υπουργοί Πετρελαίου των κρατών μελών του OPEC θα μελετήσουν αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής, για πρώτη φορά σε τέσσερα σχεδόν χρόνια, κατά την συνάντησή τους στην Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του πετρελαϊκού καρτέλ.

Καθώς η ζήτηση πετρελαίου προβλεπεται να αυξηθεί στην συνέχεια του έτους, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί επισήμως αλλαγή στην παραγωγική πολιτική του καρτέλ, στην συνάντηση της 8ης Ιουνίου.

Η τελευταία φορά που οι 12 παραγωγοί του OPEC συζήτησαν αύξηση του πλαφόν παραγωγής ήταν τον Σεπτέμβριο 2007, όταν αποφάσισαν να προσθέσουν 522.000 βαρέλια ημερησίως.

Η ενδεχόμενη αύξηση του πλαφόν που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη, της τάξης των 1-1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Καθώς πάντως η συνολική παραγωγή των μελών του καρτέλ ξεπερνά ήδη κατά 1,3 εκατ. βαρέλια το επίσημο πλαφόν, μια συμφωνία αύξησης αυτού του επιπέδου, απλώς θα καλύψει την «γκρίζα» παραγωγή και μόνο πάνω από αυτό το επίπεδο θα έχει πραγματική επίδραση στην προσφορά στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v