Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό μπλόκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά

Απαγόρευση της εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από όλη την ΕΕ ανακοίνωσε η Ρωσία, λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli 0104, ενώ παράλληλα η Ισπανία απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά διεκδικώντας αποζημιώσεις

Ρωσικό μπλόκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά
Απαγόρευση της εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε η Ρωσία, λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli 0104, ενώ παράλληλα η Ισπανία απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά διεκδικώντας αποζημιώσεις.

«Η απαγόρευση των εισαγωγών φρέσκων λαχανικών που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύει από σήμερα (Πέμπτη) το πρωί» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών Γκενάντι Ονισένκο και συμπλήρωσε: «Τα λαχανικά που έχουν ήδη εισαχθεί από την ΕΕ θα κατασχεθούν σε όλη τη Ρωσία» .

Το ρωσικό μπλόκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές λαχανικών προς την Ρωσία το 2010 ανήλθαν στα 594 εκατ. Ευρώ, ενώ αντιστοίχως οι εισαγωγές ρωσικών λαχανικών προς την ΕΕ περιορίζονταν στα 29 εκατ. ευρώ
Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε μπλοκάρει τις εισαγωγές ορισμένων λαχανικών από τη Γερμανία και την Ισπανία. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, εμπάργκο στις εισαγωγές ισπανικών αγγουριών έχουν επιβάλει επίσης η Δανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Σουηδία και το Βέλγιο.
Σύμφωνα με το BBC, 17 άνθρωποι (16 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία) έχουν χάσει τη ζωή τους από το θανατηφόρο βακτήριο. Κρούσματα καταγράφονται σε Γερμανία, Σουηδία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία και Ολλανδία και όλα αφορούν άτομα που είχαν βρεθεί πρόσφατα στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, ήρε την προειδοποίηση για τα ισπανικά αγγούρια, καθώς «τα τελευταία τεστ που έγιναν δεν αποκάλυψαν την παρουσία του στελέχους 0104 του E.coli και ως εκ τούτου η Επιτροπή ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η Ισπανία απειλεί να κινηθεί νομικά, διεκδικώντας αποζημιώσεις για την ζημιά που υπέστη ο αγροτικός κλάδος της χώρας, τον οποίο η Μαδρίτη αποτιμά στα 200 εκατ. Ευρώ ανά εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v