Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Απόφαση παραίτησης του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός κ. Naoto Kan επεβίωσε της πρότασης μομφής στην κάτω βουλή της Ιαπωνίας, αφού συμφώνησε να παραιτηθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης.

Ιαπωνία: Απόφαση παραίτησης του πρωθυπουργού
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ. Naoto Kan επεβίωσε της πρότασης μομφής που κατέθεσαν πολιτικοί του αντίπαλοι σε συνεργασία με «αντάρτες» τους κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματός του.

Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μεταξύ των οποίων και η φημολογούμενη συμφωνία ανακωχής ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον προκάτοχό του, η πρόταση μομφής απορρίφθηκε στην κάτω βουλή με ψήφους 293 έναντι 152.

Νωρίτερα, ο κ. Kan είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να παραιτηθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, προκειμένου να αποφευχθεί η σχεδόν βέβαιη ήττα του στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ο κ. Kahn ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί αφού ολοκληρώσει το έργο να θέσει υπό έλεγχο την πυρηνική κρίση που ακόμη πλήττει την χώρα. Το πρακτορείο Reuters, αναφέρει πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα παραιτηθεί πιθανότατα το φθινόπωρο. Έτσι, η κυβέρνηση έχει τα χρονικά περιθώρια να προετοιμάσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την τραγωδία της 11ης Μαρτίου.

Ο κ. Kan όμως, θα δυσκολευθεί καθώς υπάρχουν πλέον έντονες αντιπαλότητες στο απολύτως διχασμένο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας που καθιστούν μάλλον ανέφικτη την επίτευξη συμφωνίας σε θέματα φορολογίας και κοινωνικής πολιτικής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v