Ευρωζώνη: Πτώση πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στο 2,2%

Με βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης ”έτρεξε” ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Η επιβράδυνση αποδόθηκε στη στασιμότητα των καταναλωτικών δαπανών και δεν προδιαθέτει για μεταβολή της πιστωτικής πολιτικής.

Ευρωζώνη: Πτώση πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στο 2,2%
Με βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης ”έτρεξε” ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Η επιβράδυνση αποδόθηκε στη στασιμότητα των καταναλωτικών δαπανών και δεν προδιαθέτει για μεταβολή της πιστωτικής πολιτικής της τράπεζας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας των ”12”, Eurostat, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού υποχώρησε στο 2,2% έναντι 2,3% τον Αύγουστο.

Ο ρυθμός είναι ταχύτερος από το ”πλησίον αλλά υπό του 2%” που καθορίζει η ΕΚΤ ως το όριο για τη σταθερότητα τιμών. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε την εκτίμηση ”flash” που εξέδωσε η Eurostat την περασμένη εβδομάδα.

Ευθυγραμμίστηκε επίσης με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που σύμφωνα με τις έρευνες των διεθνών πρακτορείων περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,2%, μολονότι ορισμένοι μετέβαλαν τις απόψεις τους μετά τη δημοσιοποίηση μεμονωμένων στοιχείων από τη Γερμανία και την Ιταλία, αναμένοντας ποσοστό της τάξης του 2,1%.

Καθώς, πάντως, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακτήσει ανοδική πορεία τον Σεπτέμβριο, η πτώση στον πληθωρισμό ενδέχεται να αποδειχθεί παροδική κι έτσι δεν προβλέπεται να μεταβληθεί η άποψη της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος και δεν προβλέπεται να αυξήσει τα επιτόκια αν δεν εκδηλωθεί ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση ή δεν εκδηλωθούν σαφείς ενδείξεις αύξησης των μισθών ώστε να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v