Διχογνωμίες για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ

Διττές είναι οι απόψεις που επικρατούν στους οίκους της Wall Street για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με κάποιους οικονομολόγους να περιμένουν περαιτέρω πτώση της οικονομικής και επιχειρηματικής κερδοφορίας και άλλους να θεωρούν την τρέχουσα επιβράδυνση καθαρά παροδική.

Διχογνωμίες για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ
Ο Francois Trahan, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Bear Stearns πιστεύει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής και επιχειρηματικής κερδοφορίας θα επιβαρύνουν την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ο διευθύνων οικονομολόγος του οίκου, ο David Malpass, εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί περαιτέρω.

Ανάλογες διχογνωμίες επικρατούν και σε άλλους κορυφαίους οίκους της Wall Street, όπως η Morgan Stanley. Και αντικατοπτρίζουν τα διφορούμενα σημάδια που δίνουν οι στατιστικές ανακοινώσεις, εξηγώντας παράλληλα γιατί οι μετοχές βρίσκονται φέτος ”στο πουθενά,” όπως αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ο John Waterman, διευθύνων επενδυτικός σύμβουλος της Rittenhouse Asset Management.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, το βαρόμετρο της ευρύτερης αγοράς της Wall διαμορφώνεται σήμερα με ανεπαίσθητη μεταβολή +0,2% από τις αρχές τους έτους.

Για τους απαισιόδοξους, η οικονομική ανάπτυξη κινδυνεύει εξαιτίας της πτώσης των λιανικών πωλήσεων, της επιβράδυνσης στην μεταποίηση και της δημιουργίας μηδαμινών νέων θέσεων εργασίας.

Για τους αισιόδοξους, η επιβράδυνση είναι παροδική και οφείλεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ η ανάκαμψη στους μισθούς και τις προσλήψεις θα τροφοδοτήσει διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Trahan στις αρχές του μήνα υποβάθμισε την πρόβλεψη για την πορεία του S&P, εκτιμώντας ότι ο δείκτης θα κλείσει το έτος στις 1050 μονάδες από 1100 στην προηγούμενη πρόβλεψη, και συμβούλευσε τους επενδυτές να περιορίσουν το άνοιγμα στα χρηματιστήρια. Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι τα στατιστικά στοιχεία θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς και στις αρχές του 2005.

Αντιθέτως, ο Malpass εκτιμά ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας υποτιμάται και ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας πολυετούς διεύρυνσης με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ και του πλανήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v