Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G8: Δίνει $20 δισ. για την "Αραβική Άνοιξη"

Την άμεση αποχώρηση του Προέδρου της Υεμένης αλλά και τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας στη Συρία ζήτησαν οι ηγέτες του G8, ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους 20 δισ. δολαρίων προς τις "νέες αραβικές δημοκρατίες".

G8: Δίνει $20 δισ. για την Αραβική Άνοιξη
Την άμεση αποχώρηση του Προέδρου της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh, από την εξουσία αλλά και τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία ζήτησαν οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου, κατά τη σύνοδο του G8 που πραγματοποιείται στη Γαλλία. Παράλληλα, υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους 20 δισ. δολαρίων προς τις "νέες αραβικές δημοκρατίες".

Όπως ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν τους, αντίγραφο του οποίου έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters, "στηρίζουν σθεναρά τις φιλοδοξίες της Αραβικής Άνοιξης, καθώς και αυτές του ιρανικού λαού". Επίσης, σημειώθηκε ότι ειδικές τράπεζες ανάπτυξης "θα μπορούσαν να χορηγήσουν πάνω από 20 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 3,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την Αίγυπτο και την Τυνησία για το 2011 - 2013, προκειμένου να στηριχτούν οι κατάλληλες προσπάθειες μεταρρύθμισης".

Οι ηγέτες του G8 καταδίκασαν τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της Υεμένης κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και κάλεσαν τον Πρόεδρο της χώρας να τηρήσει τη δέσμευσή του για τερματισμό της 33χρονης ηγεμονίας του.

"Καταδικάζουμε τη χρήση βίας ως απάντηση στις ειρηνικές διαδηλώσεις στην Υεμένη", αναφέρει σε ανακοινωθέν του το G8, το οποίο έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι "προτρέπουμε τον Πρόεδρο Saleh να τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του και να διασφαλίσει πως οι νόμιμες διεκδικήσεις του λαού της Υεμένης θα διευθετηθούν". Επιπλέον, ζητήθηκε ειρηνική και ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Οι ηγέτες του G8 δήλωσαν επίσης την αποστροφή τους για τον θάνατο ειρηνικών διαδηλωτών από τις Αρχές της Συρίας και απαίτησαν να σταματήσει αμέσως η χρήση βίας. Ωστόσο, στο κοινό ανακοινωθέν τους δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση για δράση κατά της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο ανακοινωθέν τους κάνουν λόγο και για επανειλημμένες και σοβαρές παραβιάσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ζητούν "από την ηγεσία της Συρίας να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας και εκφοβισμού κατά του λαού της Συρίας και να απαντήσει στα νόμιμα αιτήματά του για ελευθερία έκφρασης, παγκόσμια δικαιώματα και φιλοδοξίες. Καλούμε επίσης για την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Συρία".

"Μόνο ο δρόμος του διαλόγου και των δομικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει στη δημοκρατία και συνεπώς στη μακροχρόνια ασφάλεια και ευημερία στη Συρία. Αν οι Αρχές της Συρίας δεν ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο με την εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει μια δημοκρατική Συρία να παίξει θετικό ρόλο στην περιοχή".

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση ελικοπτέρων Apache για επιθέσεις στη Λιβύη.

Από το ΝΑΤΟ γνωστοποιήθηκε ότι τα βρετανικά και τα γαλλικά ελικόπτερα θα ξεκινήσουν να δρουν στη Λιβύη -υπό τις διαταγές του- όταν θα είναι έτοιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v