Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλαρώνει η Βασιλεία ΙΙΙ για τις τράπεζες της ΕΕ

Το προσχέδιο της πρότασης που αποκαλύπτουν οι "F.T." επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνυπολογίζουν μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων από τις ασφαλιστικές θυγατρικές και να διατηρήσουν περισσότερο τα υβριδικά κεφάλαια.

Χαλαρώνει η Βασιλεία ΙΙΙ για τις τράπεζες της ΕΕ
Εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δρομολογούνται στους νέους τραπεζικούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times". Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, υπάρχει προσχέδιο πρότασης -500 σελίδων- το οποίο θα επιτρέπει μέσω δύο βασικών εξαιρέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες να υπολογίζουν με διαφορετικό τρόπο την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνυπολογίζουν μεγαλύτερο κεφάλαιο στις ασφαλιστικές θυγατρικές τους (όπου υπάρχει όριο 10%) και να συνεχίσουν να εκδίδουν τα αποκαλούμενα υβριδικά κεφάλαια για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Όπως αναφέρουν οι "Financial Times", με την εξέλιξη αυτή, τράπεζες που έχουν ασφαλιστικές θυγατρικές, όπως η Societe Generale, η BNP Paribas και η Lloyds Banking Group, θα ευνοηθούν δυσανάλογα συγκριτικά με άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Οι "Financial Times" αναφέρουν μάλιστα δήλωση αξιωματούχου των εποπτικών αρχών, ο οποίος, μιλώντας ανώνυμα, κάνει λόγο για "παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας" για τους τραπεζικούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v