Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη ΕΕ vs αναπτυσσόμενων για το τιμόνι του ΔΝΤ

Σε μάχη μεταξύ ΕΕ και αναπτυσσόμενων χωρών εξελίσσεται η διαδοχή του Στρος Καν στο ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι οχυρώνονται στην υποψηφιότητα Lagarde, ενώ το Μεξικό προβάλει ισχυρό υποψήφιο που θα αντιπροσωπεύσει όλες τις αναδυόμενες.

Μάχη ΕΕ vs αναπτυσσόμενων για το τιμόνι του ΔΝΤ
Ενώ η Christine Lagarde παραμένει η επικρατέστερη επιλογή των Ευρωπαίων για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αναδυόμενες χώρες προχωρούν σε ρελάνς με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού να εμφανίζεται ως υποψήφιος που θα μπορούσε να εκφράσει όλες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Με τις εξελίξεις αυτές καθίσταται σαφές ότι η μάχη της Γηραιάς Ηπείρου για να διατηρήσει σε ευρωπαϊκά χέρια την ηγεσία του ΔΝΤ αποδεικνύεται δυσκολότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών απέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα την στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού George Osborne αλλά και της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία – σύμφωνα με το Deutsche Presse-Agentur – δήλωσε πως υπάρχει συναίνεση για την υποψηφιότητα Lagarde.
Τα αναπτυσσόμενα κράτη όμως, αμφισβητούν την παράδοση των τελευταίων ετών βάσει της οποίας ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι Ευρωπαίος και της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός. Πολλοί αξιωματούχοι αναπτυσσόμενων κρατών επισημαίνουν πως η σημασία τους για το διεθνές οικονομικό σύστημα έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και η χρηματοδότησή τους στους διεθνείς οργανισμούς.
Η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα στηριζόταν επίσης σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν υπήρχε κοινός υποψήφιος για τα αναδυόμενα κράτη. Το Μεξικό όμως, αλλάζει τα δεδομένα προτείνοντας τον διοικητή της κεντρικής του τράπεζας, τον Agustin Carstens, ως υποψήφιο για όλες τις αναδυόμενες αγορές. Ο Carstens, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ την περίοδο 2003-2006, έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών του Μεξικού.
Επισήμως, οι ΗΠΑ διατηρούν ουδέτερη στάση με τον υπουργό Οικονομικών Timoth Geithner να δηλώνει πως η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τον υποψήφιο που μπορεί να συγκεντρώσει «ευρεία στήριξη» ενώ επανέλαβε την έκκληση για ταχεία λήψη αποφάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v