Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Οbama παρακολούθησε την εκτέλεση Laden

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον Μπ. Ομπάμα του θανάτου του Μπιν Λάντεν, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία στην οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθεί ζωντανά την εξέλιξη της επιχείρησης.

O Οbama παρακολούθησε την εκτέλεση Laden
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον Mπ. Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία στην οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και οι επιτελείς του παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη της επιχείρησης.

Στη φωτογραφία εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Mπ. Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τ. Μπάιντεν, η σοκαρισμένη υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, αλλά και ο απερχόμενος υπουργός Αμύνης, Ρ. Γκέιτς. 

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας, Τ. Μπρέναν, "υπήρχε σιωπή αλλά και μεγάλη ένταση στην αίθουσα". Τόνισε επίσης "τη μεγάλη ανακούφιση όταν επιβεβαιώθηκε ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στη Βίλα".

Σημειώνεται πως όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν μετέδωσαν την πληροφορία με τη λέξη Jeronimo.

Το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας, όμως, φαίνεται πως είναι οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν, καθώς από το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε ότι οι ΗΠΑ έδρασαν χωρίς να ενημερώσουν και χωρίς να συνεργαστούν με το Πακιστάν.

Σε ανάλυσή του για τις επιπτώσεις από τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στα κινήματα της Τζιχάντ, το Stratfor εκτιμά πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αντίδραση όχι μόνο της πακιστανικής κυβέρνησης αλλά και του πακιστανικού λαού στην επιδρομή. "Αν και ο μέσος Πακιστανός μπορεί να μη νοιάζεται για τον Μπιν Λάντεν, το λαϊκό αίσθημα στρέφεται κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα και αυτή η επιχείρηση μπορεί να φλογίσει αυτά τα συναισθήματα", αναφέρει, σημειώνοντας πως οι ερχόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τα αμερικανικά διπλωματικά και εμπορικά συμφέροντα στο Πακιστάν.

Σε ό,τι αφορά τη μετά Λάντεν εποχή, το Stratfor ουσιαστικά υποβαθμίζει την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων του μεγέθους της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρεί πως τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα δεν διαθέτουν τον επαγγελματισμό της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης. Έτσι, μπορεί ο κίνδυνος να παραμένει, όμως δεν είναι τόσο σοβαρός. Ωστόσο, κρίνει πως οι ΗΠΑ έχουν καλούς λόγους να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας ανά την υφήλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v