Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαιρετίζουν τον θάνατο Μπιν Λάντεν οι Λίβυοι

Θετικά δέχτηκαν οι Λίβυοι αντάρτες την είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητώντας μάλιστα από τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και για τον Μουαμάρ Καντάφι, ενώ την είδηση χαιρέτισε και η Υεμένη.

Χαιρετίζουν τον θάνατο Μπιν Λάντεν οι Λίβυοι
Θετικά δέχτηκαν οι Λίβυοι αντάρτες την είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητώντας μάλιστα από τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και για τον Μουαμάρ Καντάφι, ενώ την είδηση χαιρέτισε και η Υεμένη. Την ίδια ώρα, στη Συρία έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις. 

Στη Λιβύη, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά των δυνάμεων των ανταρτών, ενώ υποστηρικτές του έκαψαν πρεσβείες δυτικών χωρών, μετά την επίθεση των νατοϊκών δυνάμεων, από την οποία ο συνταγματάρχης επέζησε, όμως σκοτώθηκαν ένας από τους γιους του -ο Saif al-Arab- και τρία εγγόνια του.

Οι πρεσβείες της Βρετανίας και της Ιταλίας καθώς και το εμπορικό επιμελητήριο και το προξενείο των ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση και κάηκαν, λίγη ώρα αφότου υποστηρικτές του Καντάφι υποσχέθηκαν εκδίκηση. Τα κτίρια αυτά, πάντως, έχουν εκκενωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, κ. Khaled Kaim, δήλωσε πως οι αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου αποτελούν την τέταρτη απόπειρα δολοφονίας του Καντάφι. Επίσης διέψευσε αναφορές στα ΜΜΕ ότι οι θάνατοι αυτοί στήθηκαν για να δυσφημηστεί το ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα το λιμάνι της Μισράτα, ενώ οι αντάρτες κατηγορούν το ΝΑΤΟ για αδράνεια το τελευταίο 24ωρο.

Εν τω μεταξύ, οι Λίβυοι αντάρτες ζητούν πλέον από τις ΗΠΑ να σκοτώσουν και τον Καντάφι. Ο Μουαμάρ Καντάφι θα πρέπει να έχει την ίδια μοίρα με αυτήν του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών της Λιβύης.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περιμένουμε το επόμενο βήμα. Θέλουμε οι Αμερικανοί να κάνουν το ίδιο με τον Καντάφι", δήλωσε ο συνταγματάρχης Ahmed Bani.

"Ξέρουμε πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν μάχεται εναντίον μας, είναι και δικός μας εχθρός", δήλωσε, προσθέτοντας πως οι Λίβυοι αντάρτες έχουν αποδείξεις ότι οπαδοί της Αλ Κάιντα μάχονται εναντίον τους. Σημειώνεται ότι ο Καντάφι έχει χαρακτηρίσει τους Λίβυους αντάρτες ένοπλες συμμορίες που έχουν εμπνευστεί από την Αλ Κάιντα.

--- Υεμένη: Μετέωρη η συμφωνία για απομάκρυνση του Saleh

Την επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Μπιν Λάντεν χαιρέτισε και η Υεμένη, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα ληφθούν περισσότερα μέτρα για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

"Χαιρετίζουμε την επιχείρηση που ολοκληρώθηκε και ελπίζουμε πως θα ληφθούν στοχευμένα μέτρα για να τερματιστεί η τρομοκρατία σε όλον τον κόσμο", δήλωσε αξιωματούχος της Υεμένης στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για απομάκρυνση του Προέδρου Ali Abdullah Saleh, αυξάνοντας την απειλή για νέες βίαιες αναταραχές στην Υεμένη.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναμενόταν να μεταβεί σήμερα δευτέρα στη Σαναά με στόχο να προσπαθήσει να σώσει τη συμφωνία. Ο πρόεδρος Saleh αναμενόταν να υπογράψει τη συμφωνία για αποχώρησή του το Σάββατο, ωστόσο αρνήθηκε να υπογράψει ως Πρόεδρος της χώρας, αλλά ως επικεφαλής του κόμματός του.

Εξοργισμένη η αντιπολίτευση της Υεμένης, προειδοποίησε πως θα εντείνει την πίεση για αποχώρησή του, δηλώνοντας πως "μελετούμε τη λύση της κλιμάκωσης και περιμένουμε την αμερικανική - ευρωπαϊκή στάση σε ό,τι αφορά την άρνηση του Saleh να υπογράψει".

--- Συρία: εκατοντάδες συλλήψεις

Εν τω μεταξύ, στη Συρία, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη εκατοντάδων υποστηρικτών της δημοκρατικής αλλαγής της χώρας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε σπίτια σε διάφορες πόλεις, αναζητώντας άνδρες κάτω των 40 ετών, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συλλήψεις επιφανών ακτιβιστών.

Παρά τις συλλήψεις, όμως, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Πορεία πραγματοποίησαν εκατοντάδες Σύριοι στην πόλη Homs, ενώ στη Rastan έγινε η κηδεία των 17 διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την Παρασκευή.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v