Προειδοποίηση ΔΝΤ για ”φούσκα” ακινήτων

Προειδοποίηση ότι η αύξηση των επιτοκίων σε ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει δραματική ”διόρθωση” στις τιμές οικιών επιβραδύνοντας τη διεθνή οικονομία εξέδωσε το ΔΝΤ.

Προειδοποίηση ΔΝΤ για ”φούσκα” ακινήτων
Προειδοποίηση ότι η αύξηση των επιτοκίων σε ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη ενδέχεται να επιβραδύνει την αύξηση στις τιμές οικιών εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι περισσότεροι κίνδυνοι εντοπίζονται σε κάποιες από τις πλουσιότερες οικονομίες στον κόσμο, όπου η αγορά ακινήτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Από το 1997 οι τιμές των σπιτιών έχουν αυξηθεί 50% και πάνω στην Αγγλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Αυστραλία.

”Σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές των σπιτιών είναι υψηλότερες απ’ όσο υποδεικνύουν τα θεμελιώδη δεδομένα και υπάρχει κίνδυνος η αύξηση των επιτοκίων να προκαλέσει πολύ δυνατή πτωτική διόρθωση στις τιμές”, αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός.

Όπως ακριβώς η ανοδική τάση είναι σε γενικές γραμμές διεθνές φαινόμενο, μια πτώση ενδέχεται να αποδειχθεί συγχρονισμένη σε όλες τις χώρες, με επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία, προσθέτει το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Fed αύξησε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος ώστε να κινούνται στο 1,75%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έχει επιβάλει πέντε αυξήσεις, στο 4,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v