Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mobius: Αδιάκοπο το bull market στα χρηματιστήρια

Συνέχιση της ανοδικής πορείας των χρηματιστηριακών αγορών προβλέπει ο κ. Mark Mobius, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και για σημαντικές προοπτικές στις αναδυόμενες αγορές.

Mobius: Αδιάκοπο το bull market στα χρηματιστήρια
Συνέχιση της ανοδικής πορείας των χρηματιστηριακών αγορών, ακόμα και μετά τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, προέβλεψε ο κ. Mark Mobius, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και για σημαντικές αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές.

"Βρισκόμαστε εν μέσω ενός bull market που θα συνεχιστεί", δήλωσε ο 74χρονος πλέον Mark Mobius σε συνέντευξή του στο Bloomberg και συμπλήρωσε: "Θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στην πορεία, αλλά θα είναι προσωρινές. Ο καταναλωτής στην Ευρώπη και στην Αμερική έχει επιστρέψει. Δεν καταναλώνουν σαν τρελοί, αλλά καταναλώνουν".

Κατά την άποψή του, πολλά από τα κεφάλαια από το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed κρατούνται ακόμα από τράπεζες, οι οποίες θα αυξήσουν τη χορήγηση δανείων καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία. Νέες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης καταγράφονται ακόμη στις αναδυόμενες αγορές, από την Αφρική έως τη Ρωσία, ενώ η ανατολική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αποκτήσει νέα ορμή την επόμενη διετία, επισήμανε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής.

"Εάν αναλογιστεί κανείς μόνο τη Ρωσία και την αφρικανική ήπειρο, αυτές είναι περιοχές που έχουν υποστεί ελάχιστη εκμετάλλευση ως προς τον φυσικό τους πλούτο", σημείωσε και συμπλήρωσε: "Υπάρχει απίστευτος όγκος υποδομών, που πρέπει να υλοποιηθεί σε αυτές τις χώρες, όχι μόνο για να λειτουργήσουν ορυχεία, αλλά επίσης και για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού. Αυτή η πορεία δεν έχει τέρμα".

Ο κ. Mobius αναφέρθηκε ακόμα στην υποχώρηση του δολαρίου, η οποία συνεχίστηκε ακόμα και μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία, όπως και στην αναταραχή στη Μέση Ανατολή. "Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και τοποθετούνται στις διεθνείς αγορές", τόνισε και συμπλήρωσε: "Αυτό είναι μία μεγάλη αλλαγή, η οποία ευνοεί γενικά τις αναδυόμενες αγορές".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v