Trichet: Η ανάκαμψη θα ”δυναμώσει” το 2005

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης περιμένει ότι η σταδιακή ανάκαμψη της ευρωζώνης θα διατηρηθεί στα ερχόμενα τρίμηνα και δυναμώσει το 2005, αλλά προειδοποιεί ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα περιορίσουν τη ζήτηση ή θα αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Trichet: Η ανάκαμψη θα ”δυναμώσει” το 2005
Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει να διατηρηθεί στα ερχόμενα τρίμηνα η σταδιακή ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων είτε θα περιορίσουν τη ζήτηση είτε θα αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Trichet, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε για άλλη μια φορά έκκληση για σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών των ”12” να μη ζητούν να ”ξαναγραφτούν” οι ρυθμίσεις του συμφώνου, που παραμένουν ζωτικές για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προτάσεις της Κομισιόν για τη χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μάλιστα χαρακτήρισε ως ”πολύ επικίνδυνη” τη δυνατότητα να υιοθετεί από τις χώρες που δεν ικανοποιούν τους όρους του Συμφώνου ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα, ώστε το έλλειμμα τους να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της Κομισιόν, αναφορικά με κράτη που αντιμετωπίζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μπορούν να ”εξαιρεθούν” από τις επιταγές του Συμφώνου, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να μεταφράζονται εσφαλμένα οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος και ότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το ενιαίο νόμισμα στις αγορές κεφαλαίου.

Δήλωσε επίσης ότι η διεθνής ανάπτυξη παραμένει δυνατή, παρά τις παροδικές διακυμάνσεις, και συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών της ηπείρου.

”Σε αυτό το κλίμα πιστεύουμε ότι η σημερινή σταδιακή ανάκαμψη θα διατηρηθεί στα ερχόμενα τρίμηνα και θα καθιερωθεί σε ευρύτερη βάση, οδηγώντας σε μια πιο δυνατή ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια του 2005”.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, ο κεντρικός τραπεζίτης προέβλεψε ότι η καλή επιχειρηματική κερδοφορία και οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν σε αύξηση των εταιρικών επενδύσεων στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, η αύξηση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και η επικείμενη βελτίωση στην απασχόληση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών, τόνισε ο τραπεζίτης.

Όσον αφορά τους κινδύνους που απειλούν αυτό το αισιόδοξο σενάριο, ο κ. Trichet υπογράμμισε τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ”εάν αυξηθούν παραπάνω απ’ όσο έχουν προεξοφλήσει μέχρι στιγμής οι αγορές, θα μπορούσαν να υπονομεύουν τη ζήτηση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v