Shell: Επιπλέον 13 δισ. βαρέλια μέχρι το 2009

Η Royal Dutch/Shell ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία 10 με 12 δισ. δολαρίων στην ερχόμενη τριετία και να αυξήσει τις δαπάνες κεφαλαίου ώστε να διογκώσει τα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Shell: Επιπλέον 13 δισ. βαρέλια μέχρι το 2009
Η Royal Dutch/Shell, τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία 10 με 12 δισ. δολαρίων στην ερχόμενη τριετία και να αυξήσει τις δαπάνες κεφαλαίου ώστε να διογκώσει τα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η εταιρία θέλει να στήσει υποδομή που θα την βοηθήσει να απελευθερώσει περί τα 13 δισ. βαρέλια σε πετρελαϊκά αποθέματα μέχρι τα τέλη του 2009. Η μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell σκοπεύει να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 δισ. δολαρίων και να αυξάνει τις δαπάνες κατά 15 δισ. δολάρια το χρόνο.

Ο πρόεδρος του ομίλου Jeroen Van der Veer έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους αναλυτές του κλάδου ενέργειας, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε στις αρχές του χρόνου η αιφνιδιαστική υποβάθμιση των αποθεμάτων της εταιρίας.

Αναλυτές δήλωναν πάντως δυσαρεστημένοι με τις ανακοινώσεις της εταιρίας. ”Η Shell αυξάνει τις δαπάνες κεφαλαίου και αυτό είναι το τελευταίο που θέλει ο επενδυτής γιατί υπάρχουν σοβαροί φόβοι μείωσης των εσόδων. Δεν έγινε εξάλλου καμία αναφορά σε επαναγορά μετοχών,” αναφέρει στο Bloomberg αναλυτής της λονδρέζικης Investec Securities.

Ο Van der Veer τόνισε από την πλευρά του ότι ”επίκεντρό μας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης, η δημιουργία μεγάλης ρευστότητας και οι αποδόσεις προς τους μετόχους. Η αποκατάσταση των αποθεμάτων μας είναι προτεραιότητα ώστε να υποστηρίξουμε την μελλοντικής μας ανάπτυξης.”

Στα περιουσιακά στοιχεία που σκοπεύει να πουλήσει η Shell περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ισπανία, πετρελαιοπηγές στην Αγκόλα και αγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v