Η Total αγοράζει το 25% της ρωσικής Novatek

Επιβεβαιώνοντας το απτόητο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τους ρωσικούς φυσικούς πόρους, η Total θα εξαγοράσει μερίδο 25% της Novatek, μεγαλύτερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης ανεξάρτητης παραγωγού φυσικού αερίου της χώρας, προς 1 δισ. δολ.

Η Total αγοράζει το 25% της ρωσικής Novatek
Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει μερίδιο 25% στην Novatek, την μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη παραγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας, προς 1 δισ. δολ.

Η UBS Brunswick, χρηματιστηριακή με έδρα στη Μόσχα, αποτιμά την Novatek, στα 3,5 με 4 δισ. δολάρια.

Η εξαγορά της Total είναι η πρώτη σημαντική συμφωνία ξένης εταιρίας στον ρωσικό κλάδο ενέργειας από πέρσι που η ΒΡ ”άνοιξε το δρόμο” με την κοινοπραξία ύψους 14 δισ. δολαρίων με την ΤΝΚ, την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της χώρας.

Οι ξένες πετρελαϊκές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ρωσικούς φυσικούς πόρους, παρά το δύσκολο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα και τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στην πετρελαϊκή Yukos.

Να σημειωθεί ότι πολύ σύντομα αναμένεται η ρωσική κυβέρνηση να διαθέσει μερίδιο 7,5% στην Lukoil, την κορυφαία πετρελαϊκή της χώρας, το οποίο προβλέπεται να αγοράσει η ConocoPhillips.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v