ΟΟΣΑ: Υποβάθμιση πρόβλεψης για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα έχει ”ήπια επίδραση” στην διεθνή οικονομία, η οποία θα εμφανίσει σταθερή ανάπτυξη κατά το β’ εξάμηνο του έτους, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, ο οποίος πάντως υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 4,3% για το σύνολο του 2004.

ΟΟΣΑ: Υποβάθμιση πρόβλεψης για το ΑΕΠ των ΗΠΑ
Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα έχει ”ήπια επίδραση” στην διεθνή οικονομία κατά το β’ εξάμηνο του έτους, τόνισε ο διευθύνων οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι τα μέλη του ΟΟΣΑ θα απολαύσουν σταθερή ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του έτους, αλλά πάντως υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 4,3% για το σύνολο του 2004, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 4,7%.

Αντιθέτως, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2004 αναβαθμίστηκε στο 2,0% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%. Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των ισχυρότερων οικονομιών των ”12” δηλαδή της Γερμανίας στο 1,7% από 1,1% και της Γαλλίας στο 2,7% από 2,0%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Παρίσι, την έδρα του ΟΟΣΑ, ο Jean-Philippe Cotis, ανέφερε ότι ο ΟΟΣΑ συνεχίζει να περιμένει ”σχετική σταθερότητα” στην ανάπτυξη των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη κατά το β’ εξάμηνο, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι δηλώσεις του Cotis εντάσσονται στο πλαίσιο της αναθεώρησης των εκτιμήσεων που πραγματοποιεί ο οργανισμός στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις εκδόσεις των εκθέσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v