Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι BRICS συνασπίζονται εναντίον του δολαρίου

Οι ηγέτες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίρας Κίνας και Νοτίου Αφρικής στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως το ζητούμενο είναι «ένα διεθνές σύστημα συναλλαγματικών αποθεμάτων ευρείας βάσης με μικρότερο ρόλο για το δολάριο

Οι BRICS συνασπίζονται εναντίον του δολαρίου
Με την συνάντησή τους στο κινεζικό νησί Hainan, οι ισχυρότερες αναδυόμενες οικονομίες, οι BRICS όπως αποκαλούνται από αναλυτές και επενδυτές, αποδεικνύουν την κοινή τους γραμμή και ζητούν ριζικές αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα με αποδυνάμωση του ρόλου του δολαρίου.

Οι ηγέτες των χωρών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίρας Κίνας και Νοτίου Αφρικής στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως το ζητούμενο είναι «ένα διεθνές σύστημα συναλλαγματικών αποθεμάτων ευρείας βάσης που θα παρέχει σταθερότητα και βεβαιότητα».

«Πρόκειται για μία προσεκτικά διατυπωμένη κριτική εναντίον της Ουάσιγκτον και της αμερικανικής αμέλειας για τις επιπτώσεις που εγκυμονεί η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Επισημαίνεται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες τόσο στην Ασία όσο και στην Λατινική Αμερική είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική στην Fed όταν αποφάσισε το μαζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 600 δις δολ. που θα πυροδοτούσε πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές.

"Η εποχή απαιτεί οι χώρες BRICS να ενισχύσουν το διάλογο και τη συνεργασία», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Hu Jintao

«Οι εξελίξεις στη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική, στον απόηχο της τεράστιας τραγωδίας στην Ιαπωνία, προκαλούν αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Manmohan Singh

Σε ένα ακόμη «χτύπημα» για το δολάριο, οι αναπτυξιακές τράπεζες των πέντε χωρών συμφώνησαν να υιοθετήσουν αμοιβαίες πιστωτικές γραμμές στα εθνικά τους νομίσματα και όχι σε αμερικανικό δολάριο. Επιπλέον, ο επικεφαλής της China Development Bank o Chen Yuan δήλωσε την ετοιμότητά του να χορηγήσει δάνειο έως και 10 δις. γουάν στις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v