Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μη κατοικήσιμη για 20 χρόνια η Φουκουσίμα

Τουλάχιστον 3 μήνες φαίνεται πως θα διαρκέσει η μάχη για τη σταθεροποίηση του πυρηνικού εργοστασίου Daiichi, ενώ σύμβουλος της κυβέρνησης του Τόκιο δηλώνει πως η Φουκουσίμα δεν θα είναι κατοικήσιμη για τα επόμενα 20 χρόνια.

Μη κατοικήσιμη για 20 χρόνια η Φουκουσίμα
Τουλάχιστον τρεις μήνες θα διαρκέσει η μάχη για τη σταθεροποίηση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διαχειρίστριας εταιρίας TEPCO, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες σε αυτήν.

Πρόκειται για σενάριο που είναι ακόμα πιο άσχημο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης, καθώς φαίνεται ότι το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα ευάλωτο στους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. "Το βασικό πρόβλημα είναι οι μετασεισμοί", δήλωσε και ο κ. Pierre Zaleski, πρώην μέλος της γαλλικής επιτροπής για την ατομική ενέργεια.

Τις τελευταίες μέρες η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Παράλληλα, ο σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης, κ. Κενίτσι Ματσουμότο, δήλωσε ότι η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα μπορεί να κατοικηθεί για τα επόμενα 10 - 20 χρόνια. "Δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς εκεί προς το παρόν. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 10 - 20 χρόνια", δήλωσε μιλώντας σε ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Τόκιο ίσως πρέπει να αναζητήσει άλλες μεθόδους για να θέσει υπό έλεγχο την πυρηνική διαρροή στον σταθμό της Φουκουσίμα, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι αναποτελεσματική. "Μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί πλήρως το μολυσμένο νερό, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. Μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουμε άλλες επιλογές", δήλωσε ο κ. Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Ραδιενέργεια σε λαχανικά και ψάρια
 
Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες της βορειοανατολικής Ιαπωνίας αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού δυστυχήματος.

Οι κρατικές υπηρεσίες ανίχνευσαν υψηλά ποσοστά και σε 11 είδη λαχανικών που συλλέχθηκαν τη Δευτέρα στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Τέλος, την Τετάρτη φορτία από μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στο ύπαιθρο, στην ανατολική περιοχή της επαρχίας Daiichi, δεσμεύτηκαν διότι βρέθηκαν να περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.


Ζητείται παραίτηση πρωθυπουργού

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η εύθραυστη ανακωχή στην πολιτική σκηνή της χώρας διακυβεύεται πλέον ανοιχτά, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να παραιτηθεί, εξαιτίας των χειρισμών της κρίσης.

Ο κ. Καν, του οποίου η δημοτικότητα έχει φθίνει στο 30% επιζητούσε μια ευρεία συμμαχία ώστε να προωθηθούν τα νομοσχέδια με τα οποία θα πληρωθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v