Νέες διαβουλεύσεις για το μέλλον της Λιβύης

Νέες διαβουλεύσεις σήμερα στο Κάιρο για το μέλλον της Λιβύης. "Οχι" στους βομβαρδισμούς λένε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα. Οι αντάρτες ζητούν όπλα και εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν δάνειο από τις "φιλικές" χώρες.

Νέες διαβουλεύσεις για το μέλλον της Λιβύης
Νέες προσπάθειες προκειμένου να μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη θα καταβάλουν σήμερα αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, μετά το «ναυάγιο» στην χάραξη κοινής στρατηγικής προκειμένου να υποχρεωθεί ο Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής κ. Catherine Ashton, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa και αξιωματούχοι από την Αφρικανική Ένωση και τον Οργανισμό του Ισλαμικού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν σήμερα διαβουλεύσεις για το θέμα της Λιβύης στα κεντρικά γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα ψήφισμα με το οποίο καλούσε τις Δυτικές δυνάμεις καθώς και ορισμένα Αραβικά κράτη να επιτεθούν κατά των δυνάμεων του Καντάφι προκειμένου να προστατευθούν οι Λίβυοι άμαχοι, ο πόλεμος έχει προκαλέσει την αντίδραση άλλων δυνάμεων.

Σε συνάντηση των χωρών BRIC που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, αξιωματούχος δήλωσε πως οι ηγέτες και των τεσσάρων χωρών «καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς». Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17 Μαρτίου για να δοθεί η εξουσιοδότηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα απήχαν.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών ομάδας δυτικών χωρών και χωρών της Μέσης Ανατολής στο Κατάρ, οι οποίοι από κοινού ζήτησαν για πρώτη φορά να τερματιστεί η 41 ετών ηγεμονία του Καντάφι. «Ο Καντάφι και το καθεστώς του έχουν χάσει κάθε νομιμοποίηση και θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία επιτρέποντας στον λαό της Λιβύης να καθορίσει το μέλλον του», αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην τελική ανακοίνωση της «Ομάδας Επαφής» των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής. Στην ανακοίνωση αναφέρονταν επίσης πως το εθνικό συμβούλιο των ανταρτών, «σε αντίθεση με το υπάρχον καθεστώς… είναι ένας νόμιμος συνομιλητής που αντιπροσωπεύει τις επιδιώξεις του λαού της Λιβύης».

Οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο ανακοινωθέν ήταν σκληρότερες από αυτές της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε προ δυο εβδομάδων, δίνοντας μεγαλύτερη στήριξη στους αντάρτες, ωστόσο έδειξε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων ως προς τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Jim Steiberg και αμερικανοί γερουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, κ. Majmud Jubril. Αν και η ημερομηνία της συνάντησης δεν γνωστοποιήθηκε, ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο κ. Jibril θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στις 14 Απριλίου. Η συνάντηση έχει στόχο να δοθεί στις ΗΠΑ μια καλύτερη εικόνα του οράματος που έχουν για το μέλλον της Λιβύης η αντιπολίτευση και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

---Ζητούν όπλα και δάνειο

Σύμφωνα με το Reuters, οι αντάρτες δηλώνουν πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με «φιλικές» χώρες προκειμένου να προμηθευτούν όπλα. Πηγή της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως το Παρίσι δεν σχεδιάζει να δώσει όπλα στους αντάρτες, αν και δεν θα έφερνε αντιρρήσεις εάν άλλες χώρες το αποφάσιζαν, ενώ το Λονδίνο δήλωσε χθες ότι θα προμηθεύσει με εξοπλισμό τους αντάρτες.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι Λίβυοι αντάρτες θέλουν να δανειστούν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και ενδεχομένως όπλα. Μέλη της «Ομάδας Επαφής» δήλωσαν από το Κατάρ πως ενδεχομένως να προχωρήσουν στη δημιουργία «προσωρινού χρηματοοικονομικού μηχανισμού» για να χρηματοδοτήσουν τους αντάρτες που κάνουν χρήση λιβυκών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στο εξωτερικό.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι «μια εναλλακτική που βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεών μας με τους φίλους μας», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, κ. Ali Tarhouni, σε συνέντευξη που έδωσε στην Βεγγάζη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δάνειο, που μπορεί να έχει διάρκεια έως και δυο χρόνια, θα αποπληρωθεί όταν «ξεπαγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v