Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά νεκροί στην Υεμένη, 200 συλλήψεις στη Συρία

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν στην Υεμένη, κατά τη διάρκεια συμπλοκής αστυνομικών με ομάδα αντιφρονούντων. Για 200 συλλήψεις στη Συρία κάνουν λόγο ακτιβιστές. Νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μ. Ανατολή ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Επτά νεκροί στην Υεμένη, 200 συλλήψεις στη Συρία
Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι συνεπλάκησαν με στρατιωτική ομάδα αντιφρονούντων, σύμφωνα με στρατιωτικές και νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Αστυνομικοί επιτέθηκαν σε στρατιωτικό checkpoint στην περιοχή Amran", 170 χιλιόμετρα βόρεια της Σαναά, αργά την Τρίτη, "σκοτώνοντας έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας δύο στρατιώτες", δήλωσε στο πρακτορείο στρατιωτικός αξιωματούχος.
 
Οι τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, με βάση την ίδια πηγή.

Στα νότια της χώρας, στρατιώτες σκότωσαν την Τετάρτη δύο διαδηλωτές και τραυμάτισαν αρκετούς ακόμα σε διάφορες περιοχές της πόλης Aden, ανέφεραν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως είπαν, ο στρατός άνοιξε πυρ την ώρα όπου διαδηλωτές προσπαθούσαν να στήσουν οδοφράγματα για να επιβάλουν γενική απεργία, την οποία οι διαδηλωτές έχουν ορκιστεί να πραγματοποιούν στο Aden κάθε Σάββατο και Τετάρτη μέχρι την πτώση του Προέδρου της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh.

Χθες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τους διαμεσολαβητές του Αραβικού Κόλπου να τους ξεκαθαρίσουν ένα ο Saleh θα παραδώσει την εξουσία σύντομα, στο πλαίσιο της πρότασής τους για τον τερματισμό της κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο μήνες στη χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα καλέσουν στο Ριάντ τον Saleh και τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης σε διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση της εξουσίας. Η αντιπολίτευση απέρριψε τη Δευτέρα δήλωση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναφορικά με το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γιατί φάνηκε να προσφέρει στον Saleh προστασία έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής ποινικής δίωξης. Το πλαίσιο αυτό, πάντως, έχει γίνει αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Συρίας.

Την ίδια ώρα, στη Συρία, συνεχίζονται οι φωνές που ζητούν ανατροπή του καθεστώτος του Προέδρου Bashar al-Assad, ενώ, σύμφωνα με ακτιβιστές, οι δυνάμεις ασφαλείας την Τρίτη προχώρησαν στη σύλληψη 200 κατοίκων της παραλιακής πόλης Baida.

Σύμφωνα με το κύριο κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Συρίας, ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στη χώρα έχει ήδη αγγίξει τους 200. Επίσης, έκανε έκκληση στον Αραβικό Σύνδεσμο να επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση της χώρας.

--- Νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ για Μ. Ανατολή και Β. Αφρική

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προωθήσουν εκ νέου την αραβοϊσραηλινή ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, κ. Hillary Clinton. Όπως επισήμανε (μιλώντας σε Άραβες και σε Αμερικανούς πολιτικούς), ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις ερχόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει την αμερικανική πολιτική για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Ισραήλ, η κ. Clinton δήλωσε πως "το status quo μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών δεν είναι πλέον βιώσιμο", τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις των δύο πλευρών είναι μέσω της λύσης των δύο κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ισραηλινή εφημερίδα "Yediot Ahronot" υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ανακοινώσει απόφαση να αναγνωρίσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v