Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία

Μεγάλος σεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Οι Αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1 μέτρου.

Νέος μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία
Νέος ισχυρός σεισμός έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία έναν μήνα μετά το διπλό χτύπημα από τον εγκέλαδο και το τσουνάμι με 28.000 νεκρούς και αγνοούμενους στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Το αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο εκτιμά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Οι ιαπωνικές αρχές αμέσως εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1 μέτρου. Λίγο αργότερα η προειδοποίηση ακυρώθηκε, όμως ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην ξηρά, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων από τη γήινη επιφάνεια και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Ιουάκι, νότια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Η Tepco, η εταιρία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν νέα προβλήματα από το σημερινό χτύπημα του εγκέλαδου. Έχει διακοπεί πάντως η ηλεκτροδότηση σε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου. 

---Επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης στη Φουκουσίμα

Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι διευρύνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, λόγω ανησυχιών για τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Η Ιαπωνία είχε αντισταθεί στις σθεναρές πιέσεις που είχε δεχθεί για επέκταση της ζώνης εκκένωσης στα 30 χλμ. από 20 χλμ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Κυριακή δήλωσε πως η ζώνη επέκτασης ενδεχομένως να επεκταθεί, ενώ σήμερα Δευτέρα οι κάτοικοι ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για την απομάκρυνσή τους. "Η κυβέρνηση φαίνεται πως τους πληροφόρησε ότι θα συμπεριληφθούν στην αποκαλούμενη σχεδιαζόμενη ζώνη εκκένωσης", δήλωσε διοικητικός αξιωματούχος στο Reuters. Επισήμως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ζώνη εκκένωσης επεκτείνεται στα 30 χλμ. για τα παιδιά, τις εγκύους και τους ασθενείς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Ναότο Καν, ο οποίος υπέστη σημαντικό πλήγμα στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι το κράτος θα τους στηρίξει. Επισημαίνεται ότι ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 28.000 νεκρούς και αγνοούμενους και για 150.000 αστέγους.

"Η κυβέρνηση, με όλη της τη δύναμη, θα συνεργαστεί μαζί σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε ποτέ" υποσχέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στους κατοίκους της πόλης Ισινομάκι. Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να βρουν μόνιμη στέγη οι 150.000 άνθρωποι που μένουν σε πρόχειρα καταφύγια - και επιχείρησε να καθησυχάσει τους αλιείς λέγοντάς τους πως θα επιστρέψουν στις δουλειές τους σύντομα.

Οι ανησυχίες για την ανικανότητα της Ιαπωνίας να ελέγξει την πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τον σεισμό αυξάνονται. Το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού κ. Ναότο Καν ηττήθηκε σε τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, ενώ οι γειτονικές χώρες Κίνα και Νότιος Κορέα έχουν αυξήσει τις επικρίσεις τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ) υπέστη σφοδρή ήττα στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, χάνοντας περίπου 70 έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v