Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Δραστικές οι προτάσεις για τις τράπεζες

Δείκτη Tier 1 στο 10% και μέτρα για την προστασία των τμημάτων λιανικής τραπεζικής προτείνει η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τον τραπεζικό κλάδο της Βρετανίας, χωρίς όμως να υιοθετεί τις σκληρές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί.

Βρετανία: Δραστικές οι προτάσεις για τις τράπεζες
Οι βρετανικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να αναλάβουν μέτρα για την προστασία των θυγατρικών τους στη λιανική τραπεζική, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τον τραπεζικό κλάδο.

Ο κ. John Vickers, πρόεδρος της επιτροπής και πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Τράπεζας της Αγγλίας, πριν από περίπου έναν χρόνο ανέλαβε κυβερνητική εντολή να διατυπώσει προτάσεις για τη διασφάλιση του τραπεζικού κλάδου της Μεγάλης Βρετανίας σε περίπτωση νέας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, αν και περιλαμβάνει δραστικές μεταρρυθμίσεις για τις βρετανικές τράπεζες, δεν υιοθετεί τις πιο ριζικές προτάσεις που είχαν τεθεί επί τάπητος, όπως τον αναγκαστικό διαχωρισμό της επενδυτικής τραπεζικής από τις άλλες δραστηριότητες των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, άλλωστε, η Barclays και η HSBC, είχαν απειλήσει με μεταφορά της έδρας τους εκτός Βρετανίας σε περίπτωση τέτοιου επιβεβλημένου διαχωρισμού.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής καλεί τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθιερώνοντας δείκτη Tier 1 στο 10%, και να καταστρώσουν σχέδια για το ενδεχόμενο ελεγχόμενων χρεοκοπιών αλλά και προστασίας των καταναλωτικών τους θυγατρικών. Επιπλέον, προτείνονται μέτρα προστασίας για τα τμήματα λιανικής τραπεζικής, όπως το να διατηρούνται ξεχωριστά κεφάλαια γι' αυτά τα τμήματα.

Από τις τράπεζες που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Lloyds Banking Group, η οποία καλείται να μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των υποκαταστημάτων.

"Στην έκθεση δεν υπάρχει τίποτα που να είναι επαχθές για τις τράπεζες" δηλώνει ο κ. Christopher Wheeler, αναλυτής της Mediobanca SpA, και συμπληρώνει: "Βεβαίως, η έκθεση δεν είναι τόσο σκληρή όσο θα ήλπιζε ο κάθε πολίτης. Αποτελεί, όμως, καλή είδηση για όλες τις τράπεζες εκτός από τη Lloyds".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v