Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακτή Ελεφαντοστού: Παρέμβαση γαλλικών δυνάμεων

Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρούν στην Ακτή Ελεφαντοστού για όσο διάστημα τους ζητηθεί από τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση την Τρίτη ύστερα από μια επιχείρηση καταστροφής όπλων των δυνάμεων του Γκμπάμπο.

Ακτή Ελεφαντοστού: Παρέμβαση γαλλικών δυνάμεων
Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρούν στην Ακτή Ελεφαντοστού μόνο για όσο διάστημα τους ζητηθεί από τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση την Τρίτη ύστερα από μια επιχείρηση καταστροφής όπλων τα οποία ανήκουν σε δυνάμεις πιστές στον Λόρεντ Γκμπάμπο, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ μίλησε την Τρίτη δύο φορές στον αντίπαλο του Γκμπάμπο και νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Αλασάν Ουατάρα, δυνάμεις του οποίου βομβάρδισαν χθες το βράδυ το προεδρικό μέγαρο. Ύστερα από την συνομιλία τους δεν σημειώθηκαν άλλες γαλλικές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, πηγή από την Ακτή Ελεφαντοστού ανέφερε στο Reuters ότι ο υπουργός εξωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού, βρισκόταν στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη στο Αμπιτζάν. Ανέφερε ότι ο υπουργός βρισκόταν εκεί για διαπραγματεύσεις αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες

Η παρέμβαση της Γαλλίας στην πρώην αποικία της, έχει εξοργίσει το στρατόπεδο του Γκμπάμπο, το οποίο κατηγορεί το Παρίσι για την εμπλοκή στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Mπερνάρ Βαλέρο, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ο σκοπός της στρατιωτικής επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν οι γαλλικές δυνάμεις ήταν η εξουδετέρωση του οπλισμού των δυνάμεων του Γκμπάμπο. Οι επιχειρήσεις θα τερματιστούν όταν ολοκληρωθεί αυτός ο σκοπός , πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αλαίν Τουσσαίν, πρώην σύμβουλος του Γκμπάμπο, δήλωσε ότι ο Γκμπάμπο παραμένει στην προεδρική κατοικία παρά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς και ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την θέση του.

Είναι ζωντανός, δεν έχει συλληφθεί και δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί” δήλωσε ο Αλαίν στο Reuters.

O Γκμπάμπο από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την χώρα απέναντι στην ξένη εισβολή και ότι ο Ουατάρα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Δύσης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v