Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμικό ξεκίνημα στο 2011 για δημόσιες προσφορές

Η παγκόσμια δραστηριότητα αρχικών δημόσιων προσφορών ξεκίνησε πολύ δυναμικά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, καθώς σε 193 συναλλαγές συγκεντρώθηκαν 25,3 δις δολάρια Η.Π.Α, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Δυναμικό ξεκίνημα στο 2011 για δημόσιες προσφορές
Η παγκόσμια δραστηριότητα αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) ξεκίνησε πολύ δυναμικά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, καθώς σε 193 συναλλαγές συγκεντρώθηκαν 25,3 δις δολάρια Η.Π.Α, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ernst & Young. 

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι επενδυτές που θέλησαν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών πυροδότησαν την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και τις νέες εγγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν θετικά το επίπεδο δραστηριότητας IPO είναι μεταξύ άλλων, οι εταιρείες των κλάδων ενέργειας, βιομηχανίας (π.χ. υποδομές), υλικών (π.χ. εξόρυξη και μέταλλα) και τεχνολογίας, καθώς και οι κρατικές ιδιωτικοποιήσεις και οι πολυεθνικές αποσχισθείσες επιχειρήσεις (spin-offs).

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση Global IPO trends report 2011 της Ernst & Young. Η έκθεση αυτή αναλύει τις κύριες τάσεις του 2010 και την προοπτική της αγοράς για το 2011 όσον αφορά τις αγορές IPO.



Προοπτικές IPO για την Ευρώπη

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συγκέντρωσαν 1,8 δις δολάρια Η.Π.Α. σε 26 συναλλαγές. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές επενδύουν πλέον σε μετοχές, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την ευρωπαϊκή αγορά έχουν ήδη προεξοφληθεί στις αγορές. Ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων για IPO για το 2011 είναι αρκετά μεγάλος.

Στην Ανατολική Ευρώπη αναμένονται μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας επιδιώκουν να καλύψουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αποσχίσεις (spinouts) των τραπεζών που εδρεύουν, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας, θα οδηγήσουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα IPO. Η κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) θα θέσει επίσης σε εφαρμογή διασυνοριακές εγγραφές από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως στον κλάδο της ενέργειας.

Οι αγορές IPO της Γερμανίας αναμένεται επίσης να ανακάμψουν, καθώς αναμένονται περίπου 20 IPO μικρής κεφαλαιοποίησης, που αφορούν διάφορους κλάδους στην κατηγορία «Entry Standard» του Deutsche Borse.

Η Σοφία Καλομενίδου, Capital Markets Leader της Ernst & Young, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχολιάζει: «Αν και κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011 σημειώθηκε ένα πρωτοφανές ξεκίνημα, η τρέχουσα ανοδική πορεία δεν θα είναι απαραίτητα ομαλή, καθώς οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στην αγορά. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα απρόβλεπτη κρίση, οι παγκόσμιες αγορές IPO για το 2011 αναμένεται να είναι ισχυρότερες απ' ό,τι το 2010».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v