Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Προς τον μηχανισμό δείχνει η ΕΕ

Ο μηχανισμός της ευρωζώνης παρέχει δάνεια σε χώρες που ζητούν βοήθεια ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία, λέει η Ε.Ε., την ώρα όπου Πορτογάλοι τραπεζίτες αναφέρουν πως θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Πορτογαλία: Προς τον μηχανισμό δείχνει η ΕΕ
Ο μηχανισμός έκτακτου δανεισμού της ευρωζώνης παρέχει δάνεια σε χώρες που ζητούν βοήθεια ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία και υπό αυστηρούς όρους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Amadeu Altafaj, σχολιάζοντας άρθρο πορτογαλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τάσσονται υπέρ ενός βραχυπρόθεσμου δανείου από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέχρι τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς εάν ένα τέτοιο... βραχυπρόθεσμο δάνειο είναι εφικτό υπό τον υπάρχοντα μηχανισμό στην Ε.Ε., ο κ. Altafaj είπε ότι "διαθέτουμε όργανα που είναι λειτουργικά, τα οποία είναι το EFSF και το EFSM και για τα οποία οι όροι πρόσβασης είναι γνωστοί - απαιτούν αίτημα από ένα κράτος-μέλος και με συγκεκριμένους όρους". "Βέβαια, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντως με πηγή της ευρωζώνης, την οποία επικαλείται το Reuters, η χορήγηση ειδικών βραχυπρόθεσμων δανείων πέραν του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών, δεν είναι εφικτή.

Δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας "Jornal de Negόcios" ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα τους επόμενους μήνες και πιέζουν την κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 5 Ιουνίου.

Όπως αναφέρονταν στο δημοσίευμα, οι επικεφαλής της Banco Espirito Santo, της Millennium bcp και της Banco BPI συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας προκειμένου να του διαβιβάσουν τις απόψεις τους. Το Reuters αναφέρει πάντως πως κανείς από την Τράπεζα της Πορτογαλίας ή τις άλλες τράπεζες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό του δημοσιεύματος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για τα πορτογαλικά ομόλογα σε "BAA1" από "A3".

Σε ιστορικά υψηλά τα spreads

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων ενισχύονται και σήμερα σε νέα ιστορικά υψηλά και αναμένεται να ξεπεράσουν και το 10% εντός των επόμενων ημερών.

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ενισχύεται έως το 9,03% ενώ το CDS της χώρας υποδηλώνει πιθανότητα 41% για χρεοκοπία της χώρας εντός της επόμενης πενταετίας. 

Σχολιάζοντας την κίνηση των ομολόγων, οι αναλυτές τονίζουν ότι ο καλύτερος "οδηγός" για το πόσο μπορούν να ενισχυθούν οι αποδόσεις των ομολόγων είναι η Ελλάδα.

Δεδομένου του πού βρίσκονται οι αποδόσεις στο ελληνικό πενταετές και δεκαετές ομολόγο στη δευτερογενή αγορά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης των αποδόσεων για την Πορτογαλία, αναφέρουν.

Άμεση ανάγκη δανεισμού 15 δισ. ευρώ

Οι μεγάλες τράπεζες της Πορτογαλίας δήλωσαν στην κεντρική τράπεζα της χώρας κατά την διάρκεια συνάντησης την Δευτέρα, ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα βραχυπρόθεσμο δανεισμό (bridge loan) προκειμένου να διασφαλιστεί χρηματοδότηση έως τις πρόωρες γενικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν ουσιαστικώς καμία δυνατότητα εξαγοράς κρατικών ομολόγων και αναφέρουν ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός θα πρέπει να κινηθεί στα 15 δισ. ευρώ.

«Οι τράπεζες τάσσονται υπερ του βραχυπρόθεσμου δανεισμού γιατί πρακτικώς δεν έχουν κανένα περιθώριο κινήσεων σε αγορές κρατικών ομολόγων… Βρίσκονται στο όριό τους όσον αφορά το άνοιγμα σε κρατικά ομόλογα,» δήλωσε μια από τις πηγές του πρακτορείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v