Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις απελπισίας στη Φουκουσίμα

Η ιαπωνική κυβέρνηση δηλώνει πως η μάχη "θα κρατήσει μήνες", ενώ η Tepco προχωρά στη ρίψη 10.000 τόνων ραδιενεργού νερού στη θάλασσα και χτίζει υποθαλάσσιο τοίχο λάσπης 45 μέτρων για να "σώσει" τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κινήσεις απελπισίας στη Φουκουσίμα
Σε μέτρα απελπισίας καταφεύγει η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη ρίψη 10.000 τόνων ραδιενεργού νερού στη θάλασσα.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Tepco αναφέρεται ότι το νερό που θα διοχετευθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι 100 φορές πιο ραδιενεργό από τα επίσημα ανώτατα όρια και τόνισε ότι αναγκάστηκε σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να απελευθερωθεί αποθηκευτικός χώρος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. "Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, εκτός από την απελευθέρωση του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γούκιο Εντάνο

Παράλληλα, οι κινήσεις της εταιρίας για να σταματήσει η διαρροή ραδιενεργού υλικού από τη ρωγμή των 20 εκατ. είναι μάλλον κινήσεις απελπισίας. Το σαββατοκύριακο ανακοίνωσαν ότι ανέμιξαν πριονίδια με τσιμέντο για να κλείσουν τη ρωγμή στον αντιδραστήρια Νο. 2. Η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε ως ανεπιτυχής και τώρα χρησιμοποιούν πολυμερή χημικά και χρωστικές ουσίες ώστε να εντοπιστεί το ακριβές σημείο διαρροής του ραδιενεργού υλικού.

Παράλληλα, δήλωσαν πως θα κατασκευάσουν τοίχο από λάσπη ύψους 45 μέτρων μέσα στη θάλασσα ώστε να μη μολυνθεί μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να κατασκευαστεί αυτός ο τοίχος, του οποίου οι πιθανότητες επιτυχίας αμφισβητούνται από πολλούς.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες μέχρις ότου τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, η Tepco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο εργαζόμενοί της οι οποίοι αγνοούνταν από τις 11 Μαρτίου, βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρία, όταν χτύπησε το τσουνάμι, οι δύο άνδρες, ηλικίας 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 4.

Την ίδια στιγμή, δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπόμενων ορίων στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.
 
Εν τω μεταξύ, η General Electric, που βοήθησε στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 10 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, καθώς και πως θα συνδράμει στο πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση όπου τους επόμενους μήνες αυξηθεί η ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v