Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον κλοιό του Καντάφι η Μισράτα

Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν αποδέχτηκε τελικά τους όρους για κατάπαυση του πυρός που είχαν θέσει οι αντικαθεστωτικοί, όπως μεταδίδει το Reuters. Τέλος των αμερικάνικων επιθέσεων στις 2 Απριλίου.

Στον κλοιό του Καντάφι η Μισράτα
Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν αποδέχτηκε τελικά τους όρους για κατάπαυση του πυρός που είχαν θέσει οι αντικαθεστωτικοί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα οι εξεγερμένοι στη Λιβύη είχαν δηλώσει έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι θα σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των πόλεων που κρατούν οι αντικαθεστωτικοί.

Παράλληλα, δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι εξαπολύουν σφοδρή βομβιστική επίθεση εναντίον των ανταρτών που βρίσκονται στην πόλη Μιστράτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Μισράτα είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην δυτική Λιβύη, αλλά αυτή τη στιγμή οι φιλο-κανταφικές δυνάμεις φαίνεται να αποδυναμώνουν τον έλεγχο των ανταρτών στην πόλη.

“Χρησιμοποίησαν τανκς, ρουκέτες, οβίδες και άλλα όπλα για να χτυπήσουν την πόλη. Ήταν ένας ξαφνικός και πολύ ισχυρός βομβαρδισμός” είπε ένας μάρτυρας στο Reuters. “Δεν αναγνωρίζουμε πια το μέρος. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη”πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία οι δυνάμεις του Καντάφι λεηλατούν την πόλη της Μισράτα, εισβάλλοντας σε μαγαζιά, σπίτια και οτιδήποτε βρουν μπροστά τους.

Ένας κάτοικος της της Μισράτα ανέφερε στο Reuters μέσω email ότι στην πόλη επιτέθηκε η 32 μεραρχία, μια από τις καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, νωρίς την Παρασκευή.

Στην τηλεόραση της Al Jazeera ένας Λίβυος αντάρτης ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί 5 πολίτες ανάμεσα τους και ένα εξάχρονο παιδάκι. Επίσης ανέφερε ότι το λιμάνι προς την πλευρά της Μεσογείου, η μόνη ελεύθερη διέξοδος για προμήθειες, βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη θα λήξουν στις 2 Απριλίου, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Robert Gates και επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων Mike Mullen την 1 Απριλίου, σύμφωνα με το UKPA.

Οι Mullen και Gates ανέφεραν ότι τα μαχητικά αεροπλάνα τύπου AC-130 και Α-10 θα σταματήσουν να επιχειρούν πτήσεις μετά της 2 Απριλίου. Ο Mullen ανέφερε ότι ο διοικητής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ μπορεί να ζητήσει την βοήθεια της αμερικάνικης αεροπορίας αν η κατάσταση γίνει εξαιρετικά κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον Mullen από τις 3 Απριλίου η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην Λιβύη. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις κάνοντας ανεφοδιασμούς στον αέρα, διεξάγοντας έρευνες και αναγνωριστικές πτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v